Innovaatiotilannekuva

Innovaatioalustat 2015: Alustoilla työskentely yleistyy – startup-tuotanto notkahti

Uusien yritysten perustamisvauhti ja uusien työpaikkojen syntyminen ovat hidastuneet avoimilla innovaatioalustoilla. Toiminta on painottunut vahvemmin jo olemassa olevien yritysten ja organisaatioiden innovaatiohankkeisiin kuin uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Tästä kertoo, että toimintaan osallistuneiden yritysten ja tehtyjen projektien määrät kasvoivat selvästi vuonna 2014. Jatkossa startupien ja syntyneiden työpaikkojen odotetaan lisääntyvän muun muassa vastakäynnistyneen Uuden Tehtaan Startup Programin ja Microsoftilta vapautuvien osaajien myötä.

Aktiivisesti alustoilla toimineiden henkilöiden määrä moninkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Avoimilla innovaatioalustoilla työskentely on tuttua yhä useammalle pirkanmaalaiselle työntekijälle ja opiskelijalle. Alustat ovat vakiintumassa osaksi alueen innovaatioympäristöä.

Toistaiseksi systemaattista, ajallisen vertailun mahdollistamaa dataa Tampereen innovaatioalustakentästä ei ole juuri ollut saatavilla kuin Uuden Tehtaan toiminnoista (mm. Demola, entiset Protomo ja Suuntaamo, Startup Program, Incubator, Game Business Track). Oheinen alustojen tilannekuva perustuu näihin tietoihin.

Avoimet innovaatioalustat. Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva 2015.

 

Havaintoja Tampereen kehittyvästä alustakentästä ja kansainvälisestä Demola-verkostosta:

Pohjakartat: MML ja Google Maps. Tiedot: Pirkanmaan liitto ja www.demola.net.

 

Tampereen alustakentällä uutta kuplivin tilanne on tällä hetkellä kampusalueilla (Kampusareena, Mediapolis, Kaupin kampus). Innovaatiokampuksilla mietitään aktiivisesti alustamaisia toimintamalleja. Tesoman kaupunginosan kehittäminen avoimeksi innovaatioalustaksi on käynnistynyt, samoin TreStart-toimintamallin työllisyydenhoitoa tukevaksi alustaksi. Uuden Tehtaan uusin kone Startup Program on käynnistetty.

Tampereella kehitetyistä Uuden Tehtaan konsepteista Demola on viime vuosina laajentunut merkittäväksi kansalliseksi ja kansainväliseksi verkostoksi. Jatkossa on tärkeää hyödyntää kansainväliseksi laajentunutta alustaa pirkanmaalaisten yritysten ja yliopistojen kansainvälistymisessä.

Alustoilla tapahtuva yhteisluominen on muodostumassa yhä merkittävämmäksi osaksi kaupunkien ja alueiden innovaatiojärjestelmää. Tutkimus- ja kehitysresurssien niukennuttuan on syntynyt tarve entistä huokeammille ja ketterämmille innovaatioprosesseille. Avoimesti osallistavat alustat tukevat uudenlaisten innovaatiohaasteiden, muun muassa sosiaalisten kysymysten ratkomista uudella tavalla. Lisäksi yhteiskunnalliseen keskusteluun viime aikoina noussut kokeilukulttuurin käsite kannustaa nopeisiin ja ennakkoluulottomiin kokeiluihin, joiden logiikalla avoimet innovaatioalustat toimivat.

Innovaatioalustojen kehittyminen heijastelee suuria yhteiskunnallisia megatrendejä. Alustat valmistavat meitä tulevaisuuteen. Myös Pirkanmaan alustakehitys on saanut kipinöitä megatrendeistä ja merkittävistä rakennemuutoksista:

  • Uusi Tehdas ja Demola: vaihtoehto korporaatioon suljetulle tki-kehittämiselle ja internet-talouden nopeat kehitysvaatimukset
  • Mediapolis: mediatuotannon digitalisoituminen
  • Ideaklinikka: terveys- ja hyvinvointialan kustannusten vähentäminen
  • Kaupin kampus: bioteknologia
  • Tesoma: kaupunkikulttuurisen eriytymiskehityksen pysäyttäminen
  • ITS Factory: älyliikenne
  • TreStart: korkean teknologian toimialojen nopeat rakennemuutokset ja niistä johtuva korkeakoulutettujen työttömyyden lisääntyminen.

 

Avoimia innovaatioalustoja kehitetään maan kuuden suurimman kaupungin 6Aika Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeessa. Kolmivuotinen hanke käynnistyi kevättalvella 2015. Tampereen alueen näkökulmia alustojen kehittämiseen ovat Tesoman kaupunginosan sosiaalinen innovaatiomalli (Tampereen kaupunki), johtamisen työkalut ja mittaaminen (Tampereen yliopisto ja Pirkanmaan liitto) sekä innovaatiopalveluseteli (Tredea).
Lue lisää Tampereen alustakehittämisen työskentelysivulta
https://avoimetinnovaatioalustat.wordpress.com/  ja www.6Aika.fi