Innovaatiotilannekuva

Kansainvälisyys 2015: Kansainvälisistä osaajista lisää potkua vientiin?

Osaamispääoma kansainvälistyy Pirkanmaalla. Työmarkkinoiden käytössä oleva kansainvälinen osaamisresurssi, ulkomainen työvoima, on lisääntynyt. Maahan muuttanutta työvoimaa eli työllisiä, työttömiä ja työvoimapalveluissa olevia on maakunnassa noin 6 500 henkilöä. Lisäksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelija- ja tutkijavaihdot kansainvälistyttävät Pirkanmaata yhä merkittävämmin.

Työttömyystilastot osoittavat, että kansainvälisiä osaajia ei vielä kyetä täysimittaisesti kytkemään osaksi alueen elinkeinoelämää. Esimerkiksi akateemisten maahanmuuttajien määrä on lähes kaksinkertaistunut muutaman vuoden aikana (2010: 250 hlöä, 2014: 434 hlöä). Pirkanmaan kansainvälisten osaajien kytkeytymistä työmarkkinoille ja osaksi alueellista yhteisöä pyritään tukemaan muun muassa verkostomaisella Talent Tampere -yhteistyöllä.

Teollisuusperinteinen Pirkanmaa on kärsinyt viennin heikentymisestä. Teollisuuden viennin arvo supistui maakunnassa yli kymmenyksellä viime vuonna. On olennaista etsiä keinoja, miten elinkeinoelämä ja kansainvälisesti verkostoitunut työvoimareservi pystyisivät kohtaamaan entistä paremmin.

Tampereen näkyvyys kansainvälisessä mediassa oli vuonna 2013 poikkeuksellisen korkea. Hakusana ”Tampere” linkittyi mediaseurannassa positiivisen mielikuvan uutuuksiin kuten Nokian superkameran lanseeraukseen, Jollaan ja Angry Birds Landiin. Viime vuonna ei saavutettu aivan yhtä laajamittaista ulkomaista näkyvyyttä.

Siinä missä medianäkyvyys kertoo alueen tunnetuksi tekemisestä, kansainvälisten lentomatkustajien määrä kertoo fyysisestä saavutettavuudesta, kohtaamisista ja toteutuneesta kiinnostuksesta alueeseen. Lentomatkustajien määrä on vähentynyt selvästi viime vuosina. Asiaan pyritään vaikuttamaan muun muassa AiRRport-visiolla ja sitä toteuttavilla hankkeilla.

Kansainvälisyys. Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva 2015.

 

Talent Tampere -yhteistyön avulla kansainväliset osaajat ja työnantajat löytävät toisensa entistä paremmin Pirkanmaalla. Talent Tampere -strategia tukee kansainvälisten osaajien verkottumista ja voimaannuttamista. Verkostoyhteistyötä koordinoidaan Tredeassa, ja alueen keskeiset toimijat mm. työvoima- ja maahanmuuttopalveluista, korkeakouluista ja yritysten etujärjestöistä ovat sitoutuneet edistämään sen tavoitteita osana omaa työtään. http://talenttampere.fi/about

7.-8.12.2015 järjestettävä Twinkle-tapahtuma on konkreettinen esimerkki, mitä alueella asuvien maahan muuttaneiden resurssit voivat tuottaa. Twinkle on Suomen suurin kansainväliseen osaamiseen ja kasvuun keskittyvä business-tapahtuma. Se on suunniteltu ja järjestetty pääosin maahan muuttaneiden osaajien vapaaehtoisvoimin. http://twinkletampere.fi/

 

Pirkanmaa vahvistaa kytkeytymistään kansainvälisiin kehittämisverkostoihin. Esimerkiksi Vanguard Initiative for New Growth through Smart Specialisation on eurooppalaisten edelläkävijäalueiden aloite, jolla syvennetään niiden innovaatiopoliittista yhteistyötä. Vanguard Initiative -alueet hyödyntävät älykkään erikoistumisen strategioitaan, luovat yhteisiä tiekarttoja ja päivittävät kumppanuuksiaan työpaikkojen, kasvun ja investointien luomiseksi. Aloitteella viestitään eurooppalaisille päättäjille alueiden oma-aloitteisesta yhteistyöstä ja niiden älykkään erikoistumisen merkityksestä Euroopan kilpailukyvylle. Pirkanmaa toimi Vanguard-verkoston puheenjohtajana alkuvuoden 2015.