Innovaatiotilannekuva

Iskukyky 2015: Tuotannon modernisoituminen ja kasvava yritteliäisyys lisäävät Pirkanmaan iskukykyä

Pirkanmaan aluetalous on modernisoitunut rakennemuutoksen edetessä. Uusiutuminen näkyy niin elinkeinorakenteen muutoksissa, kasvuyritysten ja yritteliäisyyden kasvussa kuin laitekannan uudistumisvauhdissa. Muutostilanne on edelleen haastava; viennin ja tuotannon mittareilla mitattuna vanhat rakenteet kuihtuvat nopeammin kuin uutta ehtii syntyä.
 

Iskukyky. Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva 2015.

 

Kasvuyritysten määrä on kasvanut Pirkanmaalla lähes maan kärkivauhtia useana vuonna peräkkäin. Kasvuyrityksiä kehittyy monipuolisesti eri toimialoilla kuten erilaisissa ammatillisissa tukipalveluissa, rakentamisessa ja informaatio- ja viestintäaloilla. Kasvavaa yritystoimintaa syntyy sekä perinteisillä että tuotannon uusiutumista johtavilla aloilla.

Yrittäjyys on ollut hienoisessa kasvussa. Yrittäjyyden yleistymisen ja kasvuyritysten lisääntymisen yhdistelmä kertoo, että Pirkanmaalla on sekä halua että kykyä menestyä ja kasvaa yritystoiminnassa.

Pirkanmaalla on vahva perusta ohjelmisto- ja tietoliikennealalla, ja digitaalisten palvelujen liikevaihto on ollut kasvussa. Esimerkiksi Nokian ja sen alihankintaketjujen osaamista on kanavoitu uudeksi menestyväksi liiketoiminnaksi. Digitalisoitumisen syvetessä ja kiihtyessä tälle alueelle syntyy edelleen kasvavia liiketoimintamahdollisuuksia ja uutta työtä.
 

ICT-teollisuuden rakennemuutos on vapauttanut huomattavan määrän kansainvälisesti kokeneita työntekijöitä etsimään uusia mahdollisuuksia. Uutta kasvavaa liiketoimintaa on syntynyt, kun osaajat ovat perustaneet uusia yrityksiä ja työllistyneet olemassaoleviin firmoihin. Moni ict-alan yritys, kuten vakaaseen kasvuun kivunnut M-Files, on työllistänyt matkapuhelinteollisuudessa kannuksensa hankkineita tekijöitä ja kasvattanut kansainvälistä liiketoimintaansa heidän avullaan.


Teollisuuden laiteinvestoinnit ovat lisääntyneet hyvin selvästi Pirkanmaalla, kun laman jälkeiset hankintatarpeet ovat purkautuneet ja myös uudet yksiköt ovat investoineet alueelle.

Uusiutuva laitekanta ei ole kuitenkaan vielä realisoitunut tuotannoksi: sekä teollisuustuotannon jalostusarvo että viennin arvo ovat jatkaneet laskuaan. Muut teollisuudenalat eivät ole onnistuneet paikkaamaan elektroniikkateollisuuden supistumista, vaikka esimerkiksi jalostusarvo on alkaneella vuosikymmenellä kasvanut useilla merkittävillä toimialoilla kuten kemianteollisuudessa ja kumi- ja muoviteollisuudessa.

Noin puolet koko maan teollisuustuotannon jalostusarvosta syntyy Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Teollisuuden keskittyminen on hieman purkautunut muun muassa uusien kaivosalueiden myötä. Maakunnista esimerkiksi Kanta-Häme on kasvanut metalliteollisuuden ja Keski-Pohjanmaa kemianteollisuuden ansiosta. Lue lisää Pirkanmaan alueellisesta profiloitumisesta Suomessa: Alueiden iskukyky vertailussa.

Arvonlisäys suhteutettuna tehtyihin työtunteihin on säilyttänyt tasonsa viime vuosina Pirkanmaalla. Tämä kertoo ennen kaikkea tasaisena pysytelleestä palkkatasosta, sillä korkeaa osaamista vaativissa asiantuntija- ja erityisasiantuntija-ammateissa työskentelevien määrä on hieman kasvanut.
 

Maakunnan uutta menestystä tavoitellaan älykkäällä erikoistumisella ja elinkeinorakenteiden uudistamisella. Tutkimuksen kärkialoiksi on tunnistettu muun muassa älykkäät koneet, terveyden tutkimus, terveys- ja bioteknologiat, optiikka ja fotoniikka ja signaalinkäsittely.

Valmistavan teollisuuden rakennemuutoksen odotetaan tuottavan kasvua esimerkiksi 3D-printtauksen, robotiikan, teollisen internetin ja digitaalisten palvelukonseptien, avoimien innovaatioalustojen ja Test Bed- ja Start up -toiminnan avulla. Lähde: Rohkee mutta sopii sulle! Pirkanmaan maakuntastrategia 2040.

 

Sastamalan koulutuskuntayhtymä SASKY, TTY ja TAMK ovat rakentamassa yhdessä alueen yrityksien kanssa Pirkanmaalle 3D-tulostuksen osaamiskeskittymää. EAKR-rahoitteisissa 3D Invest ja 3D Boosti -hankkeissa tuotetaan oppilaitoksille ajanmukaisia 3D-tulostuksen oppimis-, tutkimus- ja innovaatioympäristöjä, joita yritykset voivat hyödyntää omien tuotteidensa kehittämiseen ja testaamiseen. Tavoitteena on, että materiaalia lisäävän valmistuksen (AM-teknologia, Additive manufacturing, 3D-tulostus) laajempi käyttöönotto nopeutuu alueen teollisuudessa. SASKY:n tiedote 12.5.2015.

Pirkanmaa on verkostoitunut 3D-tulostukseen panostaviin eurooppalaisiin alueisiin Vanguard Initiative "High Performance Production with 3D Printing" -pilotissa. Pilotointi- ja demonstraatioverkostossa luodaan uusia, eurooppalaisia ja globaaleja arvoketjuja ja vahvistetaan alueiden kilpailukykyä. http://www.s3vanguardinitiative.eu/cooperations/high-performance-production-through-3d-printing