Innovaatiotilannekuva

Työpajojen satoja ja tekijöitä 2015

 

2.6.2015 Kasvu ja rahoitus Pirkanmaan innovaatiotoiminnassa

Kesäkuun alussa työskenneltiin kasvuyritysten ja tki-rahoituksen teemoissa Uuden Tehtaan tiloissa Finlaysonilla. Tilaisuuden kanssaisäntinä toimivat Pirkanmaan liitto ja Tekes (Pirkanmaan ELY-keskus). Ohessa aineistoja työskentelypisteistä ja monipuolisista keskusteluista.

"Erinomaisen keskustelun takasivat osallistujien erilaiset taustat ja se, että kaikki työskentelevät tavalla tai toisella innovaatioiden ja rahoituksen parissa. Oli virkistävää keskustella ja kuunnella muidenkin kuin vain oman organisaation mielipiteitä. Tätä työtapaa on hyvä jatkaa."

Mika Sievi-Korte, Kasvu ja innovaatiot -yksikön päällikkö, Pirkanmaan ELY-keskus ja Tekes.

 

Pirkanmaan kasvu- ja rahoitusbarometri, kesäkuu 2015

Barometri perustuu Kasvu- ja rahoitus Pirkanmaan innovaatiotoiminnassa -työpajan osallistujien vastauksiin (n=13). Kysymykset on tietoisesti muotoiltu herättelemään ajatuksia ja näkökantoja.

Sanottua:
”On liikaa maailman parhaita pirkanmaalaisia yrityksiä, joita ei tunneta Helsingissä”
”Yritysten kasvun puutteita asiakkaiden hallinta, arvon kehittäminen, kv-kyvykkyydet”
”Yksityinen raha ei rahoita ruokaketjun alkupäätä”
”Pitää olla yritysosaamista hyvän idean kanssa yhtä aikaa”
”Rahoitus on harvoin ainut ongelma”
”Kilpailijamaissa saa viikossa miljoonarahoituksen, meillä menee kuukausia kymppitonnin saamiseen.”


Mikä kasvaa Pirkanmaalla?

Mikä kasvaa Pirkanmaalla? Havaintoja tuoreesta kasvuyritystilastosta.
Mihin kasvuyritysten kasvu perustuu?

 

 

17.6.2015 Avoimet innovaatioalustat Jam

Avoimet innovaatioalustat Jam kokosi yhteen Tampereen ja Pirkanmaan innovaatioalustatoimijoita tutustumaan toisiinsa ja alustakehittämisen ajankohtaisiin teemoihin. Avoimien innovaatioalustojen Jameissa työstettiin eteenpäin mittaamisen tietopohjaa ja yhteisten mittarien mahdollisuuksia erilaisilla innovaatioalustoilla.

"Avoimet innovaatioalustat perustuvat monitaustaisten tiimien yhteisluomiseen, ohjattuun vuorovaikutusmalliin ja kokeilujen kulttuuriin. Avoimista innovaatioalustoista on tullut merkittävä osa alueiden innovaatioekosysteemejä. Organisaatioiden tutkimus- ja kehitysresurssien niukennuttua on syntynyt tarve entistä huokeammille ja ketterämmille innovointiprosesseille, joita alustat mahdollistavat.

Mittaamisen avulla nähdään alustojen merkittävyys innovaatiojärjestelmässä. Mittaaminen kytkeytyy alustan itselleen asettamiin tavoitteisiin ja kehittymisen nälkään."

Anniina Heinikangas, maakunta-analyytikko, Pirkanmaan liitto ja 6Aika Avoimet innovaatioalustat -hanke

 

Jamit järjestettiin Tampereen yliopiston tiloissa osana 6Aika Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeen Alustajohtamisen tapahtumia. Alustajohtamisen hanketta toteuttavat Pirkanmaan liitto ja Tampereen yliopisto. 

Jamien alustukset löytyvät Tampereen 6Aika Avoimet innovaatioalustat -blogista.

Mikä on avoin innovaatioalusta? Jameissa videovastauksensa antoivat Mika Raunio (TaY), Minna Tiihonen (YLE) ja Ville Korpiluoto (Demola Tampere), Taina Ketola (Pirkanmaan liitto) ja Petri Räsänen (Pirkanmaan liitto). Linkit vievät YouTubeen.

 

 

25.8.2015 Pirkanmaan innovaatiotilanne ja kansainvälisyys

Kansainvälisyyden teeman työpajassa kuultiin ja tulkittiin tuoreita näkymiä Pirkanmaan innovaatiotoiminnan kansainvälisestä kytkeytymisestä. Työskentelyillä pohdittiin, miten pystyisimme parantamaan Pirkanmaan kansainvälistä kytkeytymistä osaamisen, tiedon ja pääoman virtoihin.

Kanssakumppaneina työpajaa olivat toteuttamassa Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan EU-toimisto ja Talent Tampere -verkosto. Työpaja järjestettiin TreStart/Talent Space -yhteisötilassa.

 

EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkösen vetämällä työskentelypisteellä pohdittiin:

  • Pitäisikö EU-rahoituksen hakemista tukea? Jos kyllä, miten?
  • Pitäisikö hakemisessa keskittyä alueen vahvuuksiin vai pitäisikö tukea kaikkea?
  • Pitäisikö keskittyä nimenomaan pk-yritysten tukemiseen? Miten?
  • Tarvitaanko EU-rahoituksen tukemiseen alueen ja kaupungin johdon poliittista tukea?
  • Olisiko yhteisestä ”EU-strategiasta” hyötyä vai haittaa?
  • Millaisia tavoitteita voisimme asettaa?
  • Miten arvioimme menestymisen?

Infopaketit EU-rahoituksesta ja Horisontti2020-hakujen Pirkanmaan tilannekatsauksesta:

EU-rahoituksesta Hannele Räikkönen.pdf Horisontti2020 Hannele Räikkönen.pdf

 

Talent Tampere -verkoston managereiden Marjukka Hourunrannan ja Laura Lindemanin vetäminä työstettiin kansainvälisten osaajien teemaa. Ryhmäkeskusteluilla pohdittiin, miten varmistettaisiin maahan muuttaneiden ohjautuminen osaksi Pirkanmaan innovaatioekosysteemiä entistä luontevammin.

Päällimmäiset asiat, jotka kirjattiin työskentelypisteellä:

  • Kansainvälisten osaajien pääsy olemassaoleviin ammatillisiin verkostoihin ja innovaatioalustoihin pitäisi ratkaista -> markkinointia ja toimintaa myös englanniksi, kohderyhmä huomioiden.
  • Matalan kynnyksen kohtauspaikkoja, jotka ovat avoimia ei-suomea puhuville. Konkreettista tekemistä!
  • Demola toimii jo, mutta sitä ei hyödynnetä täysimääräisesti alueen markkinoinnissa tai korkeakoulujen kv. viestinnässä.
  • Oleskeluluvan tarveharkintaan tulisi saada innovaatiopoikkeus, jos oleskelun syy on osallistuminen uuden tuotteen kehittämiseen.
  • Kv. osaajien TET-viikko.
  • Kansainvälistymistapahtumien ”All Finn Panel” -leima käyttöön -> otetaan kansainväliset ihmiset mukaan kansainvälistymistapahtumiin.

Talent Tampere ja kv-innovaatio-osaajat.pdf

 

"Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti siihen, kuinka avoimia me suomalaiset olemme yhteistyölle kansainvälisten osaajien kanssa, ja kuinka valmiita olemme ottamaan heidät mukaan yhteiskehittämiseen, verkostoihimme ja alustoihimme."

Laura Lindeman, Talent Attraction Manager, Talent Tampere Co-Operation & Tredea