ICT

Film Tampere rakentaa merkittävää eurooppalaista tuotantokaupunkia (2020)

Tampereesta on kasvanut nopeasti kaupallisen elokuvan, draaman ja viihteen keskittymä. Osaaminen, tilat ja tuotantokannustin ovat olleet paikallisia valtteja, kun yhä useampi tuotanto on valinnut Tampereen seudun.

Edes korona ei pysäyttänyt av-alaa Pirkanmaalla. Tampereella tähän mennessä tehdyt tuotannot ovat herättäneet luottamusta sekä kotimaassa että maailmalla, joten seudun av-osaaminen on koko ajan halutumpaa.

– Tuoreina esimerkkeinä vaikkapa Mediapolikseen siirtynyt, mahtavia katsojalukuja keräävä musiikkiviihdeohjelma Elämäni Biisi ja Suomen kallein näytelty koko perheen elokuva Sihja, joka kuvattiin Tampereen seudulla viime syksynä, kertoo Film Tampereen ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen.

Kasvusuunta on saatu aikaan määrätietoisella työllä. Film Tampereen tavoitteena on tehdä Tampereesta merkittävä eurooppalainen tuotantokaupunki. Ensimmäinen etappi on nyt saavutettu, kun tuotannot pyörivät, työllistävät ja tuovat seudulle tuntuvaa tulovirtaa, näkyvyyttä ja mainetta.

– Film Tampere palveluineen ja tuotantokannustimineen on erittäin onnistunut elinkeinopoliittinen toimenpide, jonka panos–tuotos-suhde on erinomainen ja näkyy selvästi meilläkin tv-puolen töissä, toteaa Akun Tehtaan toimitusjohtaja Aku Syrjä.

Kansainvälistä kilpailukykyä laadulla ja tehokkuudella

Tampereen tuotantokannustimen kautta av-tuotannot voivat saada takaisin osan kuluista, jotka syntyvät palkkojen maksusta ja palvelujen ostoista Tampereen seudulla. Kaikilla tuotantoja vakavissaan houkuttelevilla paikkakunnilla on omat kannustimensa. Lisäksi tarvitaan infraa ja osaamista, ja molemmissa Tampere on jo perinteisesti ollut vahvoilla.

– Tampere kilpailee tehokkuudella, laadulla ja järkevällä kustannustasolla. Kun tähän lisätään alueellinen ja kansallinen tuotantokannustin, se tekee Tampereen seudusta kansainvälisestikin kilpailukykyisen, Rahkonen toteaa.

– Meillä on hyvät studiot ja monipuoliset kuvauslokaatiot – on kaupunkia, järviä, tehdasmiljöötä;
kaikki mukavien etäisyyksien päässä, Syrjä lisää.

Jotta av-ala voi jatkaa kasvuaan, tarvitaan investointeja. Tampereelle on esimerkiksi saatava pikapuoliin uusi kansainvälisen tason elokuva-, draama- ja viihdetuotantostudio – Mediapoliksen varauskirjoissa on nimittäin nykyään täyttä.

Tampereen elokuvakomissio Film Tampereen erityisinä kehityskohteina ovat esimerkiksi av-alan koulutus ja siten työvoiman saatavuuden varmistaminen, paikallinen sisältöosaaminen ja kansainvälisten tuotantojen pilotointi. Film Tampere on yksi seudun aktiivisista yritys- ja innovaatioekosysteemeistä ja osa Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampereen toimintaa.

Kuva: Mirella Mellonmaa