ICT

Kantasolut sokeuden parantajina

“Tampereella on osaamista ja tilaa kasvaa, ja pitkään jatkuneen alan koulutuksen myötä myös osaavaa työvoimaa.” – Laura Koivusalo, Kuvassa Anni Mörö ja Laura Koivusalo

Neljän eri alan tutkijatohtorin vuonna 2021 perustaman StemSightin tavoitteena ei ole sen vähempää kuin sokeuden parantaminen. Yrityksen kantasoluteknologiaan perustuva keksintö tähtää sarveiskalvon sokeudesta kärsivien näkökyvyn palauttamiseen ilman elinsiirtoja.

– Olemme akateemisesta maailmasta ponnistanut, tutkijalähtöinen tiimi. Kuluneen vuoden aikana yrityksen henkilöstö on kasvanut, toiminta on vakiintunut, ja olemme huomanneet että kansainväliset lääkeyhtiöt ja sijoittajat suhtautuvat meihin vakavasti, toteaa toimitusjohtaja Laura Koivusalo.

Koivusalon, operatiivisen johtajan Anni Mörön, Tanja Ilmarisen ja Heli Skottmanin perustama StemSight sai myös vakituiset toimitilat itselleen Tampereen yliopiston Kaupin kampukselta, jonne kaupungissa on keskittynyt terveyden ja lääketieteen tutkimus.

– Meillä on mahtavat tilat, ja Kaupissa on erinomainen infrastruktuuri. Koko yrityksen perustaminen ei olisi ollut mahdollista, jos olisimme joutuneet sijoittamaan alkupääoman laitteisiin ja seiniin, jatkaa Koivusalo.

Ei pikavoittoja

StemSightin toiminta on lähtenyt sarveiskalvon sokeuden parantamiseen tähtäävästä keksinnöstä, mutta yrityksen kehittämä teknologia ei tähtää vain yhteen sokeuden hoitomuotoon.

– Lääkkeiden tuotekehityksen kohdalla puhutaan aina noin kymmenestä vuodesta, eikä liikevaihtoa kerry ennen myytävää tuotetta, Laura Koivusalo sanoo.

Maailmanlaajuisesti soluterapioista ollaan hyvin kiinnostuneita, ja kaikilla merkittävillä lääkeyhtiöillä on niihin liittyvä strategia ja kehitystyötä. StemSightin toiminnan kannalta on myös olennaista, että yrityksen uniikki tuote ja tarina vetoavat sijoittajiin.

– Julkisen rahoituksen suhteen meillä vallitsee vahva henki, että haluamme maksaa sen yhteiskunnalle takaisin. Koska meitä lääketieteen tutkijoita tuetaan, meillä on velvollisuus paitsi kehittää hoitokeinoja myös luoda työpaikkoja, Anni Mörö toteaa.

Mörö arvioi, että yritys voisi lähitulevaisuudessa työllistää Pirkanmaan alueella vähintään kymmeniä ihmisiä ja luoda kokonaan uuden toimialan bioteknologian ja soluterapian tutkimuksen pohjalle.

Tamperelainen tulevaisuudessakin

Yritys hyödyntää aktiivisesti kansainvälistä tutkijaverkostoa työssään.

– Kantasoluteknologiaan perustuvien yritysten välillä vallitsee erityisen hyvä yhteishenki, sillä kaikkien sovellukset ovat erilaisia samasta pohjateknologiasta huolimatta, Laura Koivusalo kertoo.

– Alalla on todella kovia tekijöitä, joiden kanssa pääsee helposti keskusteluyhteyteen ja esittämään ihan suoria kysymyksiä.

Kansainvälisistä mahdollisuuksista huolimatta Koivusalo ja Mörö toivovat, että yritys pysyy jatkossakin tamperelaisena, niin tutkimuksen kuin tuotannonkin osalta.

– Täällä on osaamista ja tilaa kasvaa, ja pitkään jatkuneen alan koulutuksen myötä myös osaavaa työvoimaa, Koivusalo sanoo.

– Pystymme tarjoamaan työympäristön, jollaista Suomessa ei ole toista, Anni Mörö jatkaa.

Yrittäjän terveiset päättäjille

“Olemme ylpeitä siitä, että olemme Tampereen yliopistosta, josta oli mahdollista lähteä ja viedä kehittämämme teknologia mukanamme yritysmaailmaan. Toivomme, että vastaava olisi yhä enemmän mahdollista niin Pirkanmaalla kuin muuallakin, sillä se kannustaisi tutkijoita perustamaan enemmän yrityksiä.”

– Anni Mörö

 

Liikevaihto 2022: 0 €

Liikevaihtoennuste 2023: 0 €

Henkilöstömäärä: 9

 

Tiesitkö, että?

Tampereen yliopisto perusti jo vuonna 2004 solu- ja kudosteknologiakeskuksen Regean, jonka toiminta on mahdollistanut StemSightin kaltaisten yritysten syntymisen Tampereelle.