ICT

Kasvua kansainvälisistä osaajista

Tampereen seudul­la ja vienti vetää, joten osaajia tarvi­taan entistä enemmän. Business Tampereen koordinoiman kansainvälistymiseen keskittyvän yhteistyöverkosto Talent Tampe­reen näkemys on selkeä: yritysten on panostettava kansainväliseen rekry­tointiin nyt.

– Meidän tulee houkutella Tampereelle maailmalta sopivat osaajat ja varmistaa, että meidän korkeakouluistamme valmistuvat kansainväliset opiskelijat saadaan siirtymään sujuvasti seudun yrityksiin töihin, linjaa asiakkuusvastaava Mari Taverne.

Tecnotree – luontevasti kansainvälinen

Tecnotree on kansainvälinen operaattoreiden it-ratkaisujen toimittaja, joka perusti tuotekehitysyksikön Tampereelle alkuvuodesta 2015. Rekrytoinneissa lähdettiin siitä, että valitaan parhaat osaajat, joilla on yksikön toiminnan kannalta sopivimmat taidot ja halu oppia lisää. Näin on syntynyt luontevasti kansainvälinen työyhteisö, jossa on noin puolet suomalaisia ja puolet muista maista tulleita.

– On selvää, että it-sektori ei pysty enää kasvamaan pelkästään suomalaisten voimin. Kansainvälinen rekrytointi laajensi tarjolla olevaa osaajavalikoimaa todella paljon, sanoo HR Manager Jenni Fredriksson-Bass.

– Entinen kollegani totesi, että yritysten kannattaa ottaa töihin pätevimmät ihmiset, olivat he sitten mistä päin maailmaa hyvänsä. Pätevien työntekijöiden avulla yritykset pärjäävät, Suomen talous kehittyy ja siitä hyötyvät kaikki, jatkaa ohjelmistokehittäjä Siamak Rahimi Motem.

Rahimi Motem on yksi Tecnotreen tuoreimmista rekrytoinneista. Hän on valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta ja ehtinyt sen jälkeen harkita ja kokeilla erilaisia uravalintoja, kunnes hänet napattiin Tecnotreehen.

– Tämä tuntuu kotoisalta ja rennolta paikalta. Myös vaimoni asuisi mielellään Suomessa, mikäli hän pystyy opiskelemaan täällä haluamaansa alaa englanniksi, Rahimi Motem sanoo.

Pysyvä asettuminen uuteen maahan onkin usein koko perheen ratkaisu, jossa punnitaan myös puolison ja lasten mahdollisuuksia.

Talent Tampere neuvoo

Kansainvälinen rekrytointi vaatii työnantajalta paneutumista, mutta Tecnotreen Fredriksson-Bass toteaa, että kuviot tulevat nopeasti tutuiksi. Talent Tampere on auttanut tarvittaessa, ja sinne kannattaa kaikkien kansainvälisestä osaamisesta kiinnostuneiden yritysten ottaa yhteys.

– Voimme antaa nopeita neuvoja, ja toisaalta haluamme selvittää, mitä aloja meidän kannattaisi nostaa tuleviin kampanjoihimme. Juuri nyt houkuttelemme Tampereen seudulle pelialan ihmisiä Venäjältä ja kamerateknologian osaajia Turkista, Taverne kertoo.

Marraskuun alussa Tampere on koko Suomen osaajien houkuttelun keskipiste, kun kaupungissa järjestetään Talent Boost Summit 2018. Tapahtuma tarjoaa yrityksille käytännön tietoa kansainvälisistä rekrytoinneista.

www.talenttampere.fi

www.businessfinland.fi/talentboostsummit

Tecnotreen HR Manager Jenni Fredriksson-Bass ja ohjelmistokehittäjä Siamak Rahimi Motem.