ICT

Layette-äitiysapplikaatio vie suomalaista neuvolatietoa maailmalle

Vuosi oli 2012, kun kätilö Sini Havukainen matkasi miehensä mukana Piilaaksoon Kaliforniaan. Innovatiivinen ilmapiiri imaisi Havukaisen mukaansa ja tuolloin hän sai idean äitiysapplikaatiosta. Näin kaikki sai alkunsa.

- Olemme vieneet maailmalle jo suomalaista koulutusjärjestelmää sekä äitiyspakkausta. Oivalsin, että applikaatio on oiva tapa tuoda meidän huikea neuvolajärjestelmä kaikkien saataville, Havukainen kertaa.

Layette on perustettu vuonna 2015 ja sovellus on ollut ladattavissa vuoden 2018 alusta iOS- sekä Android-laitteille. Se tuo suomalaisen neuvolajärjestelmän käyttäjän kämmenen ulottuville. Sitä on ladattu jo noin 10 000 kertaa ja se on käyttäjälleen ilmainen. Käyttäjiltä saatujen positiivisten palautteiden lisäksi applikaatio on saanut tunnustusta ja palkintoja, niin meillä Suomessa kuin kansainvälisestikin. Layette sai esimerkiksi Design from Finland –merkin ensimmäisenä applikaationa. Havukaista itseään suosio ei ole kuitenkaan yllättänyt.

- Ei se ole oikeastaan päässyt minua yllättämään. Tiesin alusta asti, että meillä on supervahva tuote ja ajattelin, että jos tämä ei lähde, niin mikä sitten?

Kasvu tapahtuu ulkomailla

Layettella ollaan ylpeitä palvelun kotimaisuudesta ja he menevätkin suomalaisuus edellä. Palvelun suuret kasvun mahdollisuudet ovat kuitenkin ulkomailla. Layette onkin noteerattu kansainvälisesti. Tekijät ovat esimerkiksi käyneet kutsusta puhumassa New Yorkissa YK:n järjestöjen johdolle, kuten UNICEF ja UNFPA. Layette katsookin vahvasti Suomen rajojen ulkopuolelle ja esimerkiksi Japaniin, jossa se on ottanut jo jalansijaa.

- Japani on hyvin mielenkiintoinen alue, jossa meillä on upeat mahdollisuudet. Japanissa ollaan lähivuosina ottamassa suomalainen neuvolajärjestelmä käyttöön. Olemme käyneet alkuvuodesta asti siellä neuvotteluja ja meiltä löytyy oma Japanin tiimikin jo. Sinne on katsottu pilottialue, jossa jokainen raskaana oleva nainen lataa applikaation puhelimeensa. Japanissa syntyy miljoona lasta vuodessa, Havukainen kertaa Japanin nykytilannetta ja sen mahdollisuuksia.

Suurimmista haasteista on Havukaisen mukaan päästy jo yli

- Käynnistysvaihe on toki ollut haastava, koska olemme vuosia kehittäneet applikaation sisältöä ja ulkoasua ilman tulovirtaa. Lisäksi tuote elää ja päivittyy jatkuvasti. Toisaalta me emme myöskään joudu tekemään isoja investointeja esimerkiksi hallien muodossa, Havukainen kertoo.

Sini Havukainen rohkaisee sijoittajia tulemaan mukaan

- Tämä on kyllä sijoittajille ainutkertainen mahdollisuus lähteä mukaan hyvin erilaiseen, innovatiiviseen sekä kansainväliseen toimintaan! Taloudellisen hyödyn lisäksi kun tällä voi tehdä myös oikeasti hyvää.

Layette