ICT

oneNav Piilaaksosta tähyää paikannusteknologian tulevaisuuteen

oneNav

”Tampere oli selvä valinta ensimmäiseksi Euroopan-toimipisteeksi.”

Satelliittipaikannusteknologian edelläkävijä, Kalifornian Piilaaksossa vuonna 2019 toimintansa aloittanut oneNav perusti Suomeen tytäryhtiö oneNav Finland Oy:n ja avasi toukokuussa ensimmäisen toimipisteensä Tampereelle.

Nyt Hervannassa, Technopolis Hermiassa kehitetään uutta tekniikkaa, joka näyttää suuntaa koko alalle.

– Tampere oli selvä valinta, sillä kaikkein tärkeintä meille on taitavien tekijöiden löytäminen. Meillä oli jo entuudestaan yhteyksiä alueelle ja Tampereella on myös aktiivista yliopistotutkimusta ja -ryhmiä alaltamme, kertoo oneNavin Suomen tiimin johtaja, tohtori Florean Curticapean.

Toiminnan aloittaminen ja toimiston perustaminen Tampereelle on käynyt jouhevasti, ja tuotekehitysvaiheen edetessä noin 50 henkeä työllistävän yrityksen suunta onkin kohti kasvua ja uusia asiakkuuksia.

Uuden sukupolven paikannusteknologialle valtava kysyntä

oneNavin toiminnan ytimessä on uudenlaista signaalia hyödyntävien satelliittipaikannusvastaanottimien suunnittelu (Global Navigation Satellite Systems, GNSS).

– Silikoniteknologian kehitys on avannut oven uudelle L5-signaalille, jonka ominaisuudet ovat todella edistykselliset aiempiin signaaleihin verrattuna, kertoo Curticapean.

Tekniikalle on jo olemassa maailmanlaajuinen kysyntä: useimmat laitteet puhelimista älykelloihin tarvitsevat häiriötöntä paikannusta, eivätkä ilman sitä toimi myöskään seurannan tai lisätyn todellisuuden teknologiat.

– Vaikkapa älykellon paikannuksen on toimittava koko juoksulenkin ajan ilman, että akku hyytyy, mainitsee Curticapean esimerkkinä. – Uusi paikannustekniikka ei saa olla kallista, kookasta tai akkua kuluttavaa.

Tulevaisuus parantaa vanhaa ja luo täysin uutta

Isona erona kilpailijoihin oneNavin teknologia käyttää pelkästään uutta tehokkaampaa L5-signaalia, kun yleensä käytetään yhä sen lisäksi vanhaa L1-signaalia. oneNavin järjestelmällä pystytään hyödyntämään yhden sijaan useita eri satelliittijärjestelmiä, joita ovat esimerkiksi Galileo, GPS ja BeiDou / BDS.

– oneNav tekee suunnitelmat laitteistoista ja ohjelmistoista, joiden avulla sen asiakasyritykset pääsevät itse valmistamaan entistä pienempiä ja häiriöttömämmin toimivia paikannussiruja käytettäviksi esimerkiksi puhelimissa, kertoo Curticapean.

oneNav on ottanut myös koneoppimisen ja algoritmit mukaan kehitystyöhön, jolloin paikannus tarkentuu entisestään. Tämä on tärkeä askel, sillä tarkentumisen myötä tullaan paikannusteknologialle keksimään yhä uusia hyödyllisiä käyttötarkoituksia.

– Paikannustoiminto on todella monen applikaation ja palvelun sydän, Curticapean muistuttaa.

Teknologian, luovuuden ja tiimityön avulla isoihin tavoitteisiin

Teknologian asiantuntijoiden rakentama oneNav tähyää vahvasti paikannusteknologian tulevaisuuteen. Teknologiaosaamisen ja suurten tavoitteiden lisäksi uskotaan myös tiimityöhön.

– Vaikka tavoitteita kohti mennään vauhdilla, niin pyrimme samalla rakentamaan tiimihenkeä. Kun jokainen tuntee olonsa tiimissä hyväksi ja voi toimia luovasti, saavutetaan isoja asioita, sanoo Curticapean.

oneNavin kaltaisen start up -yrityksen tekemisessä on oma ajattelutapansa verrattuna omalla alallaan jo pitkään toimineisiin yrityksiin.

– Tämä on kuin vuorikiipeilyä, jossa reitti on haastava ja myös aika rajallinen, sillä muutkin ovat matkalla huipulle. Mutta myös onnistuminen on erittäin palkitsevaa, summaa Curticapean.

Viestini yrittäjältä päättäjille

Tampere oli selvä valinta, sillä kaikkein tärkeintä meille on taitavien tekijöiden löytäminen. Meillä oli jo entuudestaan yhteyksiä alueelle ja Tampereella on myös aktiivista yliopistotutkimusta ja -ryhmiä alaltamme, Florean Curticapean kiittelee.

 

Henkilöstömäärä: Noin 50

Kiva luku: oneNavin teknologia käyttää pelkästään uutta tehokkaampaa L5-signaalia, kun yleensä käytetään yhä sen lisäksi vanhaa L1-signaalia.