ICT

Tehostevelhot valloittamassa maailmaa

Troll VFX on tamperelainen VFX-tuotantotalo, joka tekee digitaalisia erikoistehosteita ja animaatiota moneen käyttöön, muun muassa elokuviin tv-sarjoihin ja mainoksiin.

Troll VFX on alalla, joka kasvaa suorastaan räjähdysmäisesti. Kuvaa, niin elävää kuin stilliäkin, luodaan ja käsitellään digitaalisesti koko ajan enemmän.

Kuvat, joita katselemme valkokankaalla, ruudussa tai lehden sivuilla, ovat yhä useammin syntyneet tietokoneella taitavan käsityöläisen tekeminä, joko osittain tai kokonaan. Troll VFX on ollut alansa tiennäyttäjä Suomessa tuomalla työhönsä kansainvälisiä toiminta- ja tuotantomalleja.

Toimitusjohtaja Antti Kulmala kuvaa sekä yrityksen että toimialan tilannetta valoisaksi.

-Näen tulevaisuuden positiivisena, sillä alamme kasvaa edelleen vauhdikkaasti ja olemme saaneet oven auki kansainvälisille markkinoille, josta osoituksena mm. yhteistyömme Netflix-suoratoistopalvelun kanssa. Myös asiakkaiden laatuvaatimukset kasvavat ja siksi meidän täytyy koko ajan kehittyä ja oppia uutta pysyäksemme kilpailussa mukana.

Rekrytointitilanne uudella ja nopeasti kasvavalla alalla on haasteellinen.

-Suomessa ei vielä toistaiseksi kouluteta VFX-artisteja, joten valmiita osaajia on vaikea löytää, alalla on liian vähän freelancereita ja ulkomaisia työntekijöitä on hankala pitää, kun heistä ovat kiinnostuneet myös kansainväliset toimijat. Olemme silti pärjänneet tämän tilanteen kanssa ja kouluttaneet itse uusia työntekijöitä tarpeisiimme, kuvailee Kulmala alan olosuhteita.

Pirkanmaalla ymmärretään yrittäjää

Kulmalalla on paljon hyvää sanottavaa Tampereesta:

-Se on hieno kaupunki, jossa on imua, sillä mukavat asuinolot, siisteys ja turvallisuus ovat valtteja houkutellessa esimerkiksi ulkomaisia työntekijöitä. Toisaalta kaupunki ei ole liian iso ja näin se pystyy reagoimaan olosuhteisiin, kun painolastina ei ole miljoonakaupunkien valtavaa byrokratiaa. Tampereella on aidosti paneuduttu luomaan mahdollisuuksia meidänkaltaiselle firmalle tehdä televisiota ja elokuvaa. Lisäksi Business Tampereen, Pirkanmaan Yrittäjien ja Kauppakamarin ponnistelut elinkeinoelämän eteen ovat tuottaneet hyvät olosuhteet tehdä töitä.

-Kun alueella on tarjottavanaan kaunista luontoa, iltaelämää sekä runsaasti kulttuuria ja kaiken lisäksi yrittäjäystävällinen ilmapiiri, ei täällä voi kuin viihtyä, Antti Kulmala tunnelmoi.

Antti Kulmala, Troll VFX:n toimitusjohtaja
Antti Kulmala, Troll VFX:n toimitusjohtaja