ICT

Ylöjärveläiset älyroska-astiat valtaavat Eurooppaa

Ylöjärveläinen Lehtovuori Oy toimittaa tänä kesänä Etelä-Ranskaan toistasataa City Solar -älyroska-astiaa. Lähes miljoonan arvoinen tilaus on merkittävä. Se avaa yritykselle Euroopan markkinat ja tuo Ylöjärvelle töitä usean henkilötyövuoden verran.

– Tämä oli hieno päänavaus Keski-Eurooppaan. Siellä on paljon kasvun mahdollisuuksia. Jo aiemmin 2018 Ruotsiin perustettu tytäryhtiö on sekin laajentanut toimintaamme, kertoo Lehtovuoren toimitusjohtaja Eero Ojanen.

Lehtovuori Oy:llä on pitkä historia kaupunkikalustamisessa. Yritys tekee paitsi erilaisia ulko- ja sisäastioita roskille ja lajittelulle, myös esimerkiksi pyörä- ja pysäkkikatoksia, pyöräparkkeja, viherkatoksia ja valaistuksia.

– Ruotsiin menee paljon pyöräilyyn liittyvää kalustetta. Suomessa Helsinki ja Turku ovat jo investoineet paljon City Solar -älyroskiksiin. Myös Tampereen keskustorilta löytyy testiastia, sanoo Ojanen.

Merkittävä 4,5 miljoonan investointi Ylöjärvelle

Lehtovuori hakee reipasta kasvua ja investoi vuosien 2021–2022 aikana yhteensä 4,5 miljoonaa euroa kehitykseen. Kyseessä on yrityksen historian suurin kehitysinvestointi.

Investoinnin myötä Ylöjärvelle nousee vanhan tehtaan viereen lähes samankokoinen uusi tehdas. Lisäksi panostetaan tuotantokoneisiin, laserleikkaukseen, särmäykseen ja maalauslinjastoon.

– Korkea laatu on aina ollut meille ihan peruselementti. Nyt uudella pulverimaalauslinjalla pintakäsittely saadaan entistäkin paremmaksi. Uuden tehtaan myötä myös tuotteiden toimitusaikoja voidaan lyhentää.

Hiilijalanjälki ja kustannukset pienenevät 90 %

Älyroska-astioiden hyödyt verrattuna perinteisiin roska-astioihin ovat merkittävät. City Solar -älyroskiksilla saadaan yli 90 prosentin säästöt kustannuksiin ja hiilijalanjälkeen.

– Tampereen testilaite on tyhjennetty tähän mennessä neljä kertaa vuoden aikana, kun muut 70 roska-astiaa keskustorilla tyhjennetään päivittäin, kertoo Ojanen.

City Solar -roskiksen hyödyt perustuvat useisiin ominaisuuksiin: roska-astiat toimivat aurinkoenergialla ja niissä on puristusmekanismi, jonka ansiosta kapasiteetti on noin 1200–1500 litraa, kun normaalin roska-astian kapasiteetti on keskimäärin noin 60 litraa.

Älyroskis myös mittaa itse täyttöastettaan ja lähettää pilvipalveluun tyhjennyspyynnön, kun sen aika tulee.

– Tämä vähentää myös tyhjennyksistä syntyvää melu- ja muuta saastetta. Älyroska-asiat ovat nähdäkseni win-win niin kaupungille kuin kaupunkilaisillekin.

Pirkanmaalaiselle laadulle ei halpatuotanto pärjää

Lehtovuoren tarina alkoi pienestä metalliverstaasta Itä-Suomessa vuonna 1945. Vuosikymmenten aika on kuljettu pitkä matka, mutta laatu ja tuotteiden elinkaari ovat olleet jotain, mistä ei tingitä. Tämän ovat huomanneet myös asiakkaat, eikä aasialainen halpatuotanto ole päässyt syrjäyttämään suomalaista tekemistä.

– Aasiasta tulee toki kilpailua, mutta asiakkaamme ovat ymmärtäneet, että elinkaari kertoo tuotteen todellisen hinnan, eikä halvan ostaminen kannata, kun ajatellaan yhtään vuotta tai kahta pidemmälle, summaa Ojanen.

Kaupunkikalusteista puhuttaessa vaihtelevat sääolosuhteet ja välillä kovakourainenkin käsittely tekevät pitkän elinkaaren laadukkaasta tuotteesta edullisemman valinnan. Pirkanmaalainen laatu jatkaakin Euroopan valloitustaan.

Ojanen pitää Pirkanmaata hyvänä paikka toimia yrityksille, koska alueelta löytyy teollisuutta eli kumppaneita ja alihankkijoita, sekä osaavaa työvoimaa.

– Sijainti on etenkin Suomen näkökulmasta keskeinen. Myös Helsinki-Vantaalle ja sieltä eurooppalaisia asiakkaita tapaamaan pääsee kätevästi niin junalla kuin autollakin.

 

PERUSTAMISVUOSI: 1945

KASVUTAVOITE: Seuraavan viiden vuoden aikana pyritään kolminkertaistamaan liikevaihto.

HENKILÖSTÖMÄÄRÄ: Noin 55

KIVA LUKU: City Solar -älyroska-astioilla saadaan yli 90 prosentin säästöt kustannuksiin ja hiilijalanjälkeen.

– Aasiasta tulee toki kilpailua, mutta asiakkaamme ovat ymmärtäneet, että elinkaari kertoo tuotteen todellisen hinnan, eikä halvan ostaminen kannata, kun ajatellaan yhtään vuotta tai kahta pidemmälle, summaa Ojanen.