Innovaatiotilannekuva

Oppia kokeilu kaikki - reaaliaikainen innovaatiosysteemin monitorointi

Tulevaisuudessa kaikki on yhteydessä kaikkeen ja teknologian avulla voimme seurata ja ennustaa asioita. Muistatteko elokuvan Minority Report? Se kuvaa vuotta 2054. Tuon elokuvan yhteiskunnassa väkivaltaisuudet ehkäistään ennalta meedioiden avulla ja pahantekijät otetaan kiinni jo ennen tekoa. Olimme kovasti jo menossa visioissa tähän suuntaan innovaatioympäristön reaaliaikaisen monitoroinnin osalta, kunnes teimme kokeiluhankkeen.

Käynnistimme vuonna 2017 Inno-Digi hankkeen AIKO-rahoituksella, jonka avulla tavoittelimme innovaatioympäristömme monitorointia reaaliaikaiseen suuntaan. AIKO-hanke tarkoittaa alueellisia innovaatioita ja kokeiluja. Teimme rajapintojen kokeiluja avointen innovaatioalustojen kanssa, ja rakensimme rajapintoja koodarin avustamana datan vastaanottamiselle. Konsultoimme api-asiantuntijoita ja teknologia-arkkitehtejä. Visionamme oli, että rajapintojen kautta saisimme ajantasaista tietoa jopa reaaliaikaisesti ja sitä kautta tietoa mitä innovaatioympäristössämme tapahtuu.

Tai ainakin visioimme niin. Paljon puhutaan, että täytyy kertoa myös epäonnistumisista. Tässä yksi sellainen. Tämä hanke ei mennyt putkeen. Totesimme kokeilujen jälkeen, että rajapinnat avoimilta innovaatioalustoilta eivät ole siinä kunnossa, että voisimme sieltä ottaa dataa vastaan. Yhtäällä syynä oli rajapintojen hajanaisuus, joka oli seurausta ilmaisohjelmistojen käytöstä. Toisaalla innovaatioalustalla oli käytössä niin järeä ohjelmisto, että rajapinnan avaaminen olisi maksanut tuhansia euroja. Meillä oli myös dilemma, että emme tienneet mitä dataa oikeastaan haluaisimme ja tarvitsisimme, jotta se vauhdittaisi alueemme innovaatiosysteemiä ja sillä olisi jotain aitoa merkitystä. Mitään niin merkityksellistä indikaattoria innovaatiosysteemin tarpeisiin ei innovaatioalustoilla ollut vielä tarjota.

Olemme siis vielä kaukana siitä, että voisimme Minority Report-leffan tapaan ennustaa ja paikantaa innovaatioita systeemissämme. Innovaatioihin liittyy sattuma, ja ne tapahtuvat usein siellä mistä niitä vähiten odottaisi tai mistä dataa vähiten saa kerättyä. Sallikaamme siis vapaa innovaatiotyö, ja mahdollistetaan innovaatioita myös sieltä minne ei datarajapinnat yllä.

Eikä hanke nyt niin päin seiniä lopulta mennyt. Suuntasimme hanketta uudelleen ja keskityimme määrittelytyöhön. Määrittelytyön jälkeen seuraavien hankkeiden on taas helpompi lähteä saavuttamaan visiota reaaliaikaisesta innovaatiosysteemin monitoroinnista.

Taina Ketola, kehittämispäällikkö, Pirkanmaan liitto