Innovaatiotilannekuva

Tampere satsaa startup-toimintaan

Startup Tampereen Tommi Uitti (vas.) ja Tapio Siik (oik.) odottavat Platform 6 startup-keskukseen toimijoita monipuolisesti eri aloilta. Dreamloop Gamesin toimitusjohtaja Joni Lappalainen (kesk.) näkee keskuksen isona askeleena Tampereen ICT-alalle.
Startup Tampereen Tommi Uitti (vas.) ja Tapio Siik (oik.) odottavat Platform 6 startup-keskukseen toimijoita monipuolisesti eri aloilta. Dreamloop Gamesin toimitusjohtaja Joni Lappalainen (kesk.) näkee keskuksen isona askeleena Tampereen ICT-alalle.

Tampereen seudulla on tehty vuonna 2019 paljon töitä startup-ekosysteemin hyväksi, sillä syntyvien yritysten määrä halutaan kasvuun. Yksi keskeisistä hankkeista on uusi startup-yrittäjien keskus Platform 6.

Entinen Tredun ravintolaoppilaitos rautatieaseman lähellä muuntautuu startup-toimintojen keskittymäksi. Hanke on Tampereen kaupungin, mutta Platform 6:sta viritetään omaehtoinen yhteisö ja startup-ekosysteemin sulatusuuni, jossa tieto, taito ja ideat kohtaavat.

– Olemme halunneet mukaan monipuolisesti erilaisia toimijoita, jotka tuovat omalla tekemisellään yhteisölle lisäarvoa. Keskus onkin herättänyt paljon kiinnostusta, kertoo projektijohtaja Tapio Siik Business Tampereesta.

Platform 6:een ovat asettumassa muun muassa startup-yhteisö Tribe, Tampere Game Hub ja Saskyn uusi pelialan ohjelmointikoulutus. Toisaalta keskuksessa kehitellään myös esimerkiksi ruokateknologian innovaatioita, sillä yksi Tredun opetuskeittiöistä säilytetään varta vasten siihen käyttöön.

– Haluamme keskukseen tietysti niin paljon startupeja kuin mahdollista. Fokus on aikaisen vaiheen toimijoissa, joilla ei välttämättä vielä ole edes yritystä perustettuna, Siik kertoo.

Keskus on todettu houkuttelevaksi myös suuremmissa yrityksissä, jotka voivat perustaa sinne oman innovaatiopisteensä ja päästä suoraan startup-ekosysteemin ytimeen.

– Tampereen seudun startup-yhteistyö on meille strategisesti tärkeää ja myös innovaatiotoiminnan kannalta keskeistä. Hienoa, että on tapahtumia ja kohtauspaikkoja, joissa yritykset voivat kohdata startupien lisäksi toisia teollisia yrityksiä, toteaa Glaston Corporationin Miika Äppelqvist, Vice President, Emerging Technologies.

– Platform 6 on iso askel Tampereen ICT-alalle, jolla on viime vuosina ollut ongelmia uusien yritysten synnyn ja kasvun suhteen. Polkua liiketoimintaideasta menestyvään yritystoimintaan pitää selkeyttää, ja siinä keskuksella on kriittinen rooli. Pelialalla Tampere voisi jopa kasvaa kilpailijaksi Helsingille, arvioi Dreamloop Gamesin toimitusjohtaja Joni Lappalainen.

Tampereen yliopisto on vahvasti mukana Platform 6:ssa. Julkisen puolen yritys- ja työllisyyspalvelut taas voivat järjestää siellä klinikoita ja pop-up-tapahtumia, samoin erilaiset startupeille palveluja tarjoavat yritykset. Kiihdyttämöohjelmille keskus tarjoaa luontevan paikan olla siellä, missä tapahtuu.

Platform 6:ssa syntyneet ja kehittyneet yritykset jatkavat kukin ajallaan matkaansa eteenpäin, sillä seudulla on paljon sopivia tiloja ja yhteisöjä, jotka tukevat yritysten kasvua edelleen. Keskus ei kilpaile niiden kanssa vaan täydentää tarjontaa.

startuptampere.com