Innovaatiotilannekuva

Vienti vetää virkeästi

Pirkanmaan vientiyritykset pärjäsivät erittäin hyvin vuonna 2018. Maakunnan tuotteet ja palvelut tekivät jälleen kauppansa ja Pirkanmaata voikin syystä pitää yhtenä Suomen vienti­maakunnista.

Pirkanmaan vienti kasvoi vuonna 2018 6,5 prosenttia ja kiihtyi hieman lisää vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla. Erityisen hyvä vuosi oli teknologiateollisuudessa. Vienti kasvoi vuonna 2018 12,5 prosenttia ja kuluvan vuoden ensimmäisellä puolikkaalla se oli jo 13,6 prosentin vauhdissa.

Viennin piristyminen on huomattu myös Tampereen kauppakamarissa, joka myöntää vientiin tarvittavia asiakirjoja. Yleisimpiä kauppakamarissa vahvistettavia ulkomaankaupan asiakirjoja ovat kauppalaskut, pakkausluettelot sekä erilaiset todistukset. Vuonna 2018 dokumentteja meni edellisvuotta enemmän ja vuoden 2019 kehitys näyttää pysyvän nousujohteisena.

ATA carnet helpottaa väliaikaista maastavientiä

– ATA carnet on helppo, mutta ei kovin hyvin yrityksissä tunnettu tapa hoitaa tavaroiden väliaikainen maastavienti tulli- ja verovapaasti. Se toimii varsin hyvin, kertoo paljon ATA carnet -asiakirjoja käyttävä Oseirin toimitusjohtaja Ismo Linden.

Kansainvälinen tulliasiakirja ATA carnet on käytössä nyt jo lähes 80 maassa, viimeisimpänä joukkoon liittyi Qatar keväällä 2018. Tampereen kauppakamarissa ATA carnet -asiakirjoja myönnetään noin sata vuodessa. Vuonna 2018 suosituin kohdemaa oli Yhdysvallat.

– ATA carnet on väliaikaista tullausta yksinkertaisempi tapa, ja sopisi monen yrityksen tarpeisiin, sanovat Tampereen kauppakamarissa ulkomaankaupan asiakirjoista ja siis myös ATA carnet -palvelusta vastaavat Reetta Pienimäki ja Lasse Parviainen.

ATA carnet’n avulla voi viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti yhden vuoden ajan. Jos vietävä tavara on sama, voi myös käyttää samaa ATA carnet’ta vuoden ajan.

ATA carnet korvaa vientiasiakirjat lähtömaassa ja tulliasiakirjat väliaikaisessa vientimaassa. Se sisältää Suomessa Keskuskauppakamarin kansainvälisesti hyväksytyn takuun, joka kattaa mahdollisen tullin ja tuontiverot maahan tuotavista tavaroista. Edelleen se toimii tavaroiden kauttakulkuasiakirjana ja palauttaa tavarat sujuvasti lähtömaahan. Helpotusta tuo sekin, että dokumentti kulkee tavaroiden mukana koko ajan.

Pirkanmaan vientiliikevaihdon kehitys
Pirkanmaan vientiliikevaihdon kehitys