Pääkirjoitus

Globaali talous haastaa pirkanmaalaisia yrityksiä (2015)

Lukujen perusteella 2014 oli nollavuosi, eräänlainen pysähtyneisyyden aika maassamme ja maakunnassamme. Tilastot kertovat kuitenkin vain yhden näkökulman. Jokainen meistä voi havainnoida arkea ja nähdä miten Pirkanmaan yrityksillä menee.

Globaaleilla markkinoilla teollisuus on tottunut jatkuvaan uudistumiseen. Seuraava teollisuuden aalto hyödyntää informaatioteknologiaa moninkertaisesti. Pirkanmaan yritykset ovat olleet eturintamassa älykkäiden koneiden esiinmarssissa. Maakunnan elinkeinopolitiikassa älykkäät koneet ovat kärkihankkeena.

Uudet menestymisen mallit ovat jo täällä. Esimerkiksi yhdistelemällä ICT:n, grafiikan ja median osaamista saadaan täysin uudenlaisia työskentelytapoja. Indie-henkiset muutaman henkilön yritykset ovat saaneet aikaan miljardien arvoisia innovaatioita. Minecraft, grafiikaltaan yksinkertainen ruotsalaisen pelintekijän aikaansaannos, on kerännyt kymmeniä miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa. Microsoft maksoi pelin tuottaneesta yrityksestä yli kaksi miljardia euroa. Tamperelainen 13 hengen peliyhtiö Colossal Order julkaisi yhden vuoden myydyimmistä pc-peleistä, ja Supercellin tarina jatkuu voitokkaana.

Jatkuva uudistuminen ja innovointi ovat jo yritysten dna:ssa. Silti sekään ei riitä, jos tuotteidemme valmistuskustannukset eivät ole kohdillaan. Vientitilastot ovat synkkiä. Suomen on tiedostettava tosiasiat ja kyettävä tekemään tarvittavat toimenpiteet. Ne eivät voi perustua liian myönteisiin odotuksiin.

Suomessa on vireillä toista sataa yli 40 miljoonan euron jätti-investointia. Monissa niistä on mukana yrityksiä Pirkanmaalta. Alueemme yritykset ovat mukana esimerkiksi rakentamassa teknologiaa isoille laivatilauksille.

Hyviä talousuutisia on riittänyt maakuntaamme. Tampereen ydinkeskustaan rakennetaan kauppakeskus Ratina. Investoinnin kokonaisarvo on noin 240 miljoonaa euroa. Ratinaankin on jatkossa sujuvampi reitti, kun 140 miljoonan euron Rantaväylän tunneli avautuu liikenteelle 2017. TAYSin alueella investoidaan merkittävästi. Ranta-Tampellassa aukeaa uusia mahdollisuuksia – Tampereen kaupunki on nettoamassa aloituskorttelin ensimmäisestä alueesta lähes 10 miljoonaa euroa. Keskokin aloittaa tänä vuonna 50 miljoonan euron investoinnit Pirkanmaalle.

Pirkanmaa on edelleen yksi maamme harvoista väestömääräänsä kasvattavista maakunnista. 2000-luvun aikana Pirkanmaan väkiluku on kasvanut 11 %. Manner-Suomessa vain Uusimaa on yltänyt tätä suurempaan kasvuun.

Tampereen kauppakamarin toiminnassa olen seurannut tarkasti kauppakamarin jäsenyritysten kuulumisia. Odotukset ovat toki heikentyneet hiukan vuoden takaisesta, mutta silti lähes puolet yritysjohtajista katsoo liikevaihdon kasvavan tänä vuonna. Se on hyvä merkki!

Jari Alanen, Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja