Pääkirjoitus

Investoinnit ja digitalisaatio puhaltavat talouden myötätuuleen

Tampereen seudun talous on vientivetoista ja päätuotteet investointihyödykkeitä, joten globaalin talouden laskut ja nousut näkyvät meillä historiankin valossa voimakkaasti. Tämä talouskatsaus kertoo erittäin vahvasta kasvusta. Kyse ei ole satunnaisista onnistumisista, vaan talouden myötätuulesta kaikilla päätoimialoilla.

Vuosi 2016 oli toinen perättäinen kasvun vuosi Tampereen seudulla. Kaikkien toimialojen liikevaihto kohosi vielä maltilliset 3,1 %. Vuodenvaihteessa alkoi hyvin ripeä kasvu erityisesti teollisuudessa: vuoden 2017 ensimmäisellä puolivuotiskaudella teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi 8,8 % ja vienti 11,3 %.

Joidenkin ekonomistien ennusteissa on puhuttu jo kasvun tasaantumisesta, mutta meillä ei ole mitään syytä painaa jarrua huonompien odotusten pelossa. Tampereen seudulla on edelleen mainiot edellytykset kasvun jatkumiseen. Olemme erittäin vetovoimainen seutu ja väkilukumme kasvaa merkittävästi. Vahvoina jatkuvat julkiset investoinnit luovat edellytyksiä yksityisille investoinneille. Tampereen yliopistofuusio toteutuu ja kehitystyö yritysten kanssa saa siitä lisää potkua. Lisäksi seudun valmistava teollisuus panostaa tuntuvasti digitalisaatioon rekrytoimalla riveihinsä runsaasti kokeneita ICT-osaajia.

Yrityskehitystä, investointien edistämistä ja markkinointiviestintää seudun elinvoiman vahvistamiseksi tekee ja tukee uusi Business Tampere, joka aiemmin tunnettiin nimellä Tredea. Business Tampere on toki enemmän kuin nimenmuutos. Sen tytäryhtiö, matkailun palvelut ja markkinoinnin yhteen nivova Visit Tampere aloitti toimintansa vuoden alussa. Yhdessä ne muodostavat dynaamisen duon, joka on kaikkien yritystemme, korkeakoulujemme ja muiden kehittäjien palveluksessa ja käytettävissä. Sisältö ja tarina ovat Tampereen seudulla totisesti kunnossa. Tärkeää on kertoa ne selkeästi ja yhtenäisesti. Yhteisen tekemisen meininki vahvistuu, mikä edelleen ruokkii seudun elinvoimaa.

Kansallisena tavoitteena on tehdä Suomesta tekoälyn mallimaa. Missä olisi paremmat edellytykset olla tekoälyn rakentaja, johtava kehittäjä ja koelaboratorio kuin Tampereen seudulla? Tartutaan yhdessä tähän mahdollisuuteen ja varmistetaan jälleen kerran paikkamme globaalina suunnannäyttäjänä.

Harri Airaksinen, Business Tampere
Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen