Pääkirjoitus

Valmiina uudelle vuosikymmenelle

Hyvä vire Pirkanmaan taloudessa jatkui vuosikymmenen loppua lähestyttäessä. Yritysten liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia vuonna 2018. Kasvu hieman hidastui edellisvuodesta, mutta on silti hyvällä tasolla. Miinusmerkkisiä lukemia ei nähty millään toimialalla ja esimerkiksi teknologiateollisuus kasvoi vahvasti.

Teknologiateollisuuden 8,2 prosentin kasvua vauhditti hyvä vientivuosi. Teollisuuden vienti kasvoi kokonaisuudessaan 5,5 prosenttia vuonna 2018 ja teknologiateollisuuden peräti 11,8 prosenttia. Pirkanmaan teollisuusyrityksistä on kuulunut myönteisiä uutisia sekä pk-sektorilta että maakunnan isoilta päämiehiltä.

Palvelusektorilla vuonna 2018 erityisen reippaasti kasvoivat rakentaminen, sekä liike-elämän palvelut. Informaatio- ja viestintätoimialan sisällä tietojenkäsittelypalvelut jatkoivat läpi vuosikymmenen kestänyttä kasvua.

Tilastojen takaa löytyy useampia yksittäisiä menestystarinoita. Tampereella olemme saaneet lukea ohjelmistoteollisuuden hyvistä uutisista. Viime aikoina otsikoissa ovat olleet myös lukuisat alueen startupit.

Menestyvät yritykset eivät kuitenkaan toimi vain keskuskaupungissa. Ympäri maakuntaa aina reuna-alueita myöten löytyy menestystarinoita kerrottavaksi. Eräät kansainvälistyneimmät yrityksemme toimivat globaaleilla markkinoilla Juupajoelta ja Sastamalasta.

Pirkanmaalla on erinomaiset lähtökohdat 2020-luvulle. Väestön määrä maakunnassa jatkaa kasvuaan, pian Tampereella liikennöi ratikka ja konsertteja sekä jääkiekkoa katsellaan Suomen moderneimmassa monitoimihallissa. Tampereen yliopistojen ja ammattikorkeakoulun yhdistyminen uudeksi Tampereen yliopistoksi takaa, että meillä koulutetaan laadukkaita osaajia maakunnan yritysten tarpeisiin myös 2020-luvulla. Olemme houkutteleva sijaintipaikka yrityksille.

Näin vuosikymmenen lopulla näyttää siltä, että kasvu on hidastumassa. Siitä kertovat tämän tilastokatsauksen luvut, sekä ekonomistien ennusteet. Maamme hallitus saattaa joutua toimimaan tilanteessa, jossa helpot keinot työllisyyden parantamiseen on jo käytetty.

Vahva teollisen osaamisen perinne luodaan myös alemmilla koulutusasteilla. Toisen asteen koulutukseen on ohjattava riittävästi resursseja suhdanteista huolimatta. Vientiyritystemme myyntiponnistelut onnistuvat parhaiten, kun yhteydet ovat kunnossa. Lentokentältä täytyy päästä maailmalle ja junaliikenteen pitää sujua pääradalla nykyistä nopeammin ja häiriöttömämmin.

Kuuntelemalla yritysten tarpeita ja tekemällä yhteistyötä takaamme, että Pirkanmaa kuuluu menestyjiin myös 2020-luvulla.

Minna Metsälä, Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja
Minna Metsälä, Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja