Palvelut ja kauppa

Hyvinvoiva keikkatyöyhteisö eläkeikäisten ehdoilla

Joiku of Life

” Jaettua tahtoa sote-alalla on, vaikka yhteistä säveltä haetaankin.”

Joiku of Life on osaltaan rakentamassa ratkaisua puhuttavaan sote-alan työvoimapulaan. Joiku tuo pelikentältä jo poistuneita kokeneita ammattilaisia takaisin merkityksellisen työn pariin joustavasti muun elämän ehdoilla. Eläköityneiden ja kokeneiden työikäisten hoitajien keikkailutyöyhteisö ei tarjoa vain työtä, vaan tukeutuu vahvasti arvoihinsa hyvinvointiyhteisönä. Kun hoitajista pidetään huolta, he jaksavat pitää huolta avuntarvitsijoista.

Eläköityvät kaipaavat yhteisöllisyyttä

Joikun yhteisölle Anni Ojanperä toivoo, että myös julkisessa keskustelussa nähtäisiin yhä paremmin niin sanotun kolmannen iän edustajat hyvinvoivina ja aktiivisina tekijöinä, joilla riittää virtaa ja halua tehdä. Kun tällainen aktiivinen henkilö jää eläkkeelle, hän voi kokea sokin, kun merkityksellisen työn tekeminen loppuu, eikä ympärillä enää olekaan työyhteisöä.

Yhteisöllisyyden ja työelämän kaipuu ei kosketa vain pientä ryhmää kolmannen iän edustajista, sillä Ilmarisen tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta eläkeläisestä haluaisi edelleen työskennellä eläkkeellä. Joiku perustettiin vuonna 2012 osaltaan vastaamaan näihin epäkohtiin.

Idea Joiku-yhteisöön konkretisoitui perustaja Reetta Keräsen hierojakäynnillä. Hän kuuli, kuinka iäkäs asiakas kertoi varaavansa ajan viikoittaiseen hierontaan, jotta hänkin saisi viikkoonsa fyysisen ja sosiaalisen ihmiskosketuksen.

Lopputuloksena syntyi hierarkiaton ja toimitusjohtajaton Joiku, jossa on arkea itseohjautuvasti pyörittävät ToimistoEllet ja heidän tukenaan aktiivinen hallitus. Hoitotyössä keikkailevia joikulaisia on Tampereella, Helsingissä ja Jyväskylässä yhteensä noin 70.

Jaettuja arvoja

YhteisöEllenä toimivan Ojanperän titteli pitää sisällään B2B- ja asiakasyhteistyötä sekä yhteisen tekemisten järjestämistä joikulaisten vapaa-aikaan. Joikulla keikkatöiden tarjoamiseen yhdistyvätkin vahvasti arvot: yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys sekä sydämellisyys ja pilkehtiväisyys värittävät kaikkea toimintaa.

– Pidetään huolta toisistamme ja ollaan ihmisiä ihmisille. Haluamme tuoda arvojamme enemmän alalle ylipäätään. Pehmeistä arvoistamme huolimatta joikulaiset hoitajat eivät kuitenkaan tarjoa vain sydäntä, vaan rautaista ammattitaitoa, Ojanperä kuvailee.

Ratkaisuna joustavuus

Ojanperän mukaan sote-alan trendejä ovat paljonpuhuttu hoitajapula, vuokratyövoiman käytön normiutuminen sekä palkkakilpailu. Hoitotyössä työmäärä ja sitä myötä uupumus lisääntyvät, kun kirjaamiset ja raportoinnit sisällytetään tehtäviin ottamatta mitään pois tehtävälistalta.

Ojanperä kuvaa, kuinka mediassa on annettu hoitajamitoituksen ja tekijäpulan ratkaisuiksi muun muassa palkan kasvattamista, opiskelupaikkojen lisäämistä ja ulkomaisten hoitajien palkkaamista. Julkisesta keskustelusta on hänen mukaansa unohtunut kolmannen iän aktiiviset osaajat.

Eläköityviä kuitenkin kaihertaa vaihtoehtoisten, joustavien työskentelytapojen tuen puute.

– Tekisi mieli vähän ravistella verotusnäkökulmaa tässä asiassa. Eläkeikäisellä eläke ja palkka voivat yhdessä nostaa veroprosentit korkeiksikin. Eläkeläisten työn verotusta alentamalla voisimme saada kokeneita hoitajia takaisin töihin ja työn tekeminen olisi heille kannustavaa, Ojanperä ehdottaa.

Ojanperä huomauttaa myös, kuinka sosiaalihuollon palveluihin, kuten tehostettuun palveluasumiseen, tarjottavan vuokratyön arvonlisäveroa alentamalla sote-organisaatioiden kulut pysyisivät kurissa ja ne voisivat saada riittävästi osaavia tekijöitä.

– On ihailtavaa, kuinka paljon on ihmisiä ja toimijoita, jotka haluavat jatkaa merkityksellisen työn tekemistä ja auttaa ikäihmisiä ja kehitysvammaisia. Tahtoa on. Vielä kun voisimme tehdä työn tekemisestä kannustavampaa, Ojanperä summaa.

Yrittäjäystävällinen ja verkostoituva Pirkanmaa

Ojanperän mukaan Pirkanmaa on yrittäjäystävällinen maakunta, jossa on onnistuneesti tietoa välittäviä ja yhteistä arvoa kasvattavia bisnesverkostoja. Erityisesti Business Finland saa Ojanperältä kiitosta proaktiivisesta avun tarjoamisestaan: Joikulle soitettiin ja tarjottiin juttelutuokiota, miten Business Finland voisi olla Joikulle avuksi. Keskustelusta Joiku sai konkreettisia vinkkejä ja näkyvyyttä.

Viestini yrittäjältä päättäjille

”Huomatkaa kolmannen iän edustajien tarjoamat mahdollisuudet. Helpottakaa avun antamista ja sen hankkimista vuokratyötä tukemalla.” – Anni Ojanperä

 

Liikevaihto 2021: Noin 522 000 €

Henkilöstömäärä: 2 kokopäiväistä ja osa-aikainen tupla-agentti. Yli 70 joikulaista.

Kiva luku: Jokainen keikkatyöläinen valitsee, tekeekö vaikka kaksi vuoroa kuukaudessa vai täyttä päivää.