Palvelut ja kauppa

Kaupunkikehitys näkyy myös kauppiaan arjessa

Paluu kotikulmille

Sanna Elonheimo-Hietalalle muutto Tampereelle K-rauta -liikkeen kauppiaaksi ei ollut hyppy tuntemattomaan. Lielahdessa toimivan yrittäjän ensimmäinen kesätyöpaikka viisitoistavuotiaana oli niin ikään pesti Lielahden K-raudassa, missä kuluikin kesä toisensa jälkeen aina parikymppiseksi asti. Sen jälkeen hän on opiskelujen lisäksi työskennellyt mm. myymäläpäällikkönä Rautakeskossa sekä vastannut valtakunnallisesti K-supermarkettien markkinoinnista Helsingissä. Veri veti kuitenkin takaisin Lielahteen.

Haastavat ajat

Tampereen Lielahden K-raudan yrittäjä Sanna Elonheimo-Hietala
”Kasvualueiden ja paranevien kulkuyhteyksien varrelta uskalletaan ostaa taloja ja tontteja”, toteaa Lielahden K-raudan yrittäjä Sanna Elonheimo-Hietala.

Elonheimo-Hietalan mukaan ajat eivät tällä hetkellä ole helpoimmat mahdolliset pirkanmaalaiselle rautakauppiaalle.

- Suomessa on polarisoitumisen merkkejä. Pääkaupunkiseudun rautakauppiailla menee hyvin, muu Suomi kituuttaa. Omakotitalorakentaminen on täällä heikon taloustilanteen vuoksi pysähdyksissä, kun Helsingissä taas on parempi kasvu ja enemmän tarvetta uusille kodeille.

- Nykyään myös rakennetaan vähemmän itse. Perinteinen unelma omakotitalosta ja kesämökistä on vaihtunut monella keskusta-asumiseen ja ulkomaanmatkoihin. Täkäläisen rautakauppiaan arkea ei helpota myöskään se, miten äärettömän kova kilpailu Pirkanmaalla on. Asiakkaalla todella on mistä valita!

Ylämäki siintää jo horisontissa

Tilanne ei kuitenkaan ole Elonheimo-Hietalan silmissä ollenkaan niin synkkä kuin äkkiseltään kuulostaa. Hän uskoo, että jo valmiiksi vetovoimainen Pirkanmaa on hyvää vauhtia matkalla seuraavaan kasvupyrähdykseen.

- Täällä on hyviä kouluja, yhä enemmän työpaikkoja sekä alueen vetovoimaa tehostavia hankkeita, kuten ratikkalinja ja rantatunneli Tampereella. Hankkeet luovat töitä ja työt tarvetta kodeille. Kasvualueiden ja paranevien kulkuyhteyksien varrelta uskalletaan ostaa taloja ja tontteja, sillä niiden arvo ei muutu ainakaan laskusuuntaan. Myös muuttoliikenne kaupungin sisällä saa vauhtia, mikä tarkoittaa lisää remontteja. Näin aluepoliittinen kehitys luo perhosvaikutuksena myös rautakauppiaaseen!

Valoa tilanteeseen tarjoaa Elonheimo-Hietalan mukaan myös alati vahvistuva ammattirakentamisen kenttä.

- Rakennusalalla menee hyvin, ja ammattiasiakasmyynti kasvattaa jatkuvasti osuuttaan kokonaismyynnistämme. Vaikka rakennusliikkeet tekevätkin suurimmat tilauksensa suoraan tehtailta, kääntyvät he usein puoleemme täydennyshankinnoissa. Myös työhanskojen kaltaiset pienhankinnat tehdään usein meillä.