Palvelut ja kauppa

Koulutusviennissä on valtavat mahdollisuudet

Edunation on vuonna 2017 perustettu koulutusalan yritys, jonka missiona on vastata Suomen osaajapulaan kansainvälisten opiskelijarekrytointien avulla.

Edunation tekee yhteistyötä suomalaisten korkeakoulujen kanssa rekrytoiden niille kv. opiskelijoita tekemään tutkintoa sekä muita lyhempiaikaisia opintojaksoja.

Opiskelijoita autetaan asettumaan Suomeen sekä pyritään lähentämään korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä, jotta opiskelijat löytäisivät harjoittelupaikkoja sekä tutkinnon jälkeen työllistyisivät Suomeen.

-Tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta paljon on tehtävää, jotta ulkomaalaiset osaajat haluaisivat tulla maahamme. Työ- ja opiskelijaperäistä maahanmuuttoa on sujuvoitettava ja korkeakoulujen on tultava ketterämmiksi opiskelijahakujen suhteen. Meidän on myös tehtävä Suomea tunnetummaksi maailmalla, kertoo Edunation Oy:n Founder Susanne Suominen.

Koulutusalan yleistilanne vaikuttaa myös hyvältä, mutta sisältää omat haasteensa.

-Koulutusvienti yleisesti on lennossa ja Suomen tunnettuus maailman parhaana koulutusmaana auttaa jokaista koulutusvientiyritystä. Oma liiketoimintamme on pitkälti riippuvaista ulkomaisista opiskelijoista ja heidän mahdollisuuksista lähteä ulkomaille opiskelemaan. Näin ollen
emme ole Suomen suhdannevaihteluiden armoilla, mutta toki maailman yleinen
taloustilanne vaikuttaa kaltaiseemme startup-yritykseen.

Alan rekrytointitilannetta Suominen kuvaile haastavaksi.

-Kansainvälisen koulutusviennin osaavia henkilöitä on vaikea löytää, mutta tilanne ei ole niin vaikea, kuin esimerkiksi teknologiateollisuudessa, jossa selvityksen mukaan tarvitaan 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Tätä osaajapulaa voisimme kuitenkin helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden avulla.

Tampere voisi olla koulutuksen suurkaupunki

Suominen kertoo Pirkanmaan olleen helppo valinta yrityksen kotipaikaksi.

-Perustaessamme Edunationia valitsimme Pirkanmaan, koska täällä on erinomaiset palvelut yrityksille ja hieno startup-kulttuuri sekä yliopisto, joka tarjoaa huippututkimusta ja -osaajia. Jos yhdistyneestä Tampereen yliopistosta halutaan tehdä Euroopan modernein yliopisto, edellyttää se kasvavaa kansainvälisyyttä. Tampere on Suomen halutuin kaupunki, joten miksi emme tekisi Tampereelle maailmanlaajuista korkeakoulutus-hubia. Edunation olisi mielellään auttamassa tässä.

-On tärkeää, että tulevaisuudessa emme ole tunnettuja vain maailman parhaasta peruskoulutuksesta, vaan myös erinomaisesta ammatillisesta- ja korkeakoulutuksesta. Siksi pitäisi tähdätä korkeammalle, eikä vain tyytyä seitsemään prosenttiin koko ulkomaalaisopiskelijoiden osuudessa, vaan se osuus voisi olla kolmasosa kaikista opiskelijoista. Tämä toisi vuositasolla useita miljardeja kansantalouteen ja kipeästi kaivattua osaavaa työvoimaa. On syytä muistaa, että maailmalla on totuttu maksulliseen koulutukseen ja Euroopan ulkopuolella se on normi, Susanne Suominen päättää.

Susanne Suominen, Founder, Edunation Oy
Susanne Suominen, Founder, Edunation Oy