Palvelut ja kauppa

Näin kirjakauppa kannattaa

“Ruovesi on uudistuneen Vinhan kirjakaupan myötä saanut aivan uutta elämää.” – Mikko Vartiainen

1900-luvun alussa perustettu Vinhan kirjakauppa Ruovedellä heräsi uuteen eloon tänä keväänä, kun kaksi kirja-alan konkaria ostivat sen. Samalla koko Ruoveden liike-elämä sai uutta virtaa.

– Oliko Vinhan kirjakaupan ostaminen järkipäätös? Ei ollut. Kyllä tämä perustui ihan muuhun kuin Excel-taulukoihin, kertoo Mikko Vartiainen, toinen kaupan uusista omistajista.

Vartiainen ja kirjakaupan toinen osakas Pasi Vainio avasivat uudistuneen liikkeen Kirjan ja ruusun päivänä 23. huhtikuuta, ja siitä lähtien kirjakauppa on ollut auki joka ikinen päivä. Kauppa on käynyt.

– Kun suunnittelimme kaupan ostamista, oli selvää ettei pelkkä kirjakauppa maaseutupaikkakunnalla ole kannattava. Syntyi visio siitä, että talossa on myös antikvaarinen kirjakauppa, taidegalleria, kahvila-ravintola anniskeluoikeuksilla, tapahtumia ja majoitusta, Vartiainen jatkaa.

Kaiken kukkuraksi kirjakaupan yhteydessä on terassi sekä tuhatneliöinen puutarha, jossa sijaitsee 1950-luvulla rakennetusta autotallista muokattu esiintymislava kiinteillä valoilla ja äänentoistolla.

– Kaiken takana on kuitenkin ajatus siitä, että itse kirjakauppa säilyy.

Omistajien näköinen valikoima

Vinhan liike tuli alun perin myyntiin pelkkänä rakennuksena, sillä edelliset omistajat eivät uskoneet että kukaan haluaisi jatkaa Ruovedellä kirjakaupan pyörittämistä. Vartiainen ja Vainio ostivat talon ja nimen, mutta päättivät rakentaa kokonaan uuden myyntivalikoiman.

– Valikoima on hyvin paljon meidän näköisemme. Suosimme kirjallisuutta jonka itse näemme tärkeäksi, Vartiainen sanoo.

Rahoitus hankkeeseen tuli osin kaksikon omasta pussista, osin Suomen kulttuurirahaston Pirkanmaan rahastolta ja Leader-rahoituksesta. Päärahoittajaksi lähti paikallinen Osuuspankki.

– Osuuspankin konttori on naapurissa, ja siellä on oltu todella ylpeitä meidän tukemisestamme. Ruovesi on uudistuneen Vinhan myötä saanut aivan uutta elämää.

Kaikesta oheistoiminnasta huolimatta kirjakaupan tärkein myyntiartikkeli on kirja.

– Seuraamme tarkkaan kassaraportteja, ja joka päivä myydyin tuotteemme on ollut uusi kirja, Vartiainen kertoo.

Positiivista säteilyä

Sekä Vartiainen että Vainio ovat pitkän linjan kirjaihmisiä. Vartiainen omistaa ryppään antikvariaatteja ja on toiminut kustannuspuolella. Vainio on puolestaan urallaan ollut muun muassa kustannusyhtiö Otavan toimitusjohtaja.

– Suosimme Vinhassa paitsi isojen, myös erityisesti pienkustantamojen kirjoja, ja koko valikoima on tarkkaan kuratoitu. Se on saanut valtavasti kiitosta, Vartiainen sanoo.

Päivä kaupalla alkaa varhain, sillä majoittujille täytyy valmistaa aamiainen. Ovet sulkeutuvat viikonloppuisin vasta kello kymmenen illalla, ettei terassilla nautiskelijoille tule valomerkki liian varhain.

– Näin kolmen kuukauden jälkeen tuntuu, että olisimme pyörittäneet kauppaa paljon pidempään, kun päivät ovat niin pitkiä.

– Taloudellisessa mielessä toiminta on käynnistynyt hyvin, mutta henkisesti paras palkinto on, että toiset ruoveteläiset yrittäjät kiittävät meitä. Meille on kerrottu, että Ruovesi on herännyt uudelleen eloon, ja Vinhasta säteilee asiakkaita kaikkiin muihin kylän liikkeisiin.

Yrittäjän terveiset päättäjille

“Pitäkää te huolta infrastruktuurista, niin me pidämme huolen liiketoiminnasta. Monet moittivat byrokratiaa, mutta minusta meillä on hyvä maa elää, ja se on yhteinen onnistuminen. Poliitikot ja virkamiehet ovat siinä kärkenä.”

 

Liikevaihtoennuste 2023: 500 000 €

Henkilöstömäärä: 4

 

Tiesitkö että?

Vinhan kirjakauppa täytti tänä vuonna 120 vuotta. Ensimmäiset 119 vuotta sitä pyöritti Vinhan suku, neljässä eri sukupolvessa.