Rakentaminen

Ekologista rakentamista helpottamassa pala kerrallaan

Block solutions Oy

 

“Esimerkiksi Afrikassa talovaje on 50 miljoonaa ja kasvaa joka vuosi.” – Sanna Silfverberg

Ekologisuus on noussut vahvaksi arvoksi myös rakentamisessa, joka tuottaa arviolta 38 % maailman hiilidioksidipäästöistä. Ylöjärveläisen Block solutionsin toimitusjohtajasta Sanna Silfverbergistä on ollut hienoa huomata, kuinka isot rakennusyritykset ovat alkaneet miettiä samoja asioita, joiden äärellä he pienenä toimijana ovat olleet perustamisestaan 2018 alkaen.

Block solutions valmistaa kierrätysmateriaaleista rakennusmoduuleja eli Blockseja, joilla talo rakentuu kustannustehokkaasti ja lyhyellä perehdytyksellä keneltä tahansa. Kasvunsa alussa olevaa innovaatioyritystä seuraa Linkedinissä useita isoja kansainvälisiä yrityksiä.

– Ekologisuuteen panostaminen ei ole vain eurooppalainen juttu. Käymissämme keskusteluissa esimerkiksi afrikkalaisten ja latinalaisamerikkalaisten ministerien kanssa ja meille näytetyissä viisivuotissuunnitelmissa kestävä kehitys ja muovin keräys nousevat usein esiin. Kaikilla on halu viedä kestävää kehitystä eteenpäin, ja suomalaista tietoa aiheesta kuunnellaan kiinnostuneina, Sanna Silfverberg kuvailee.

Ratkaisu kriisirakentamiseen

Idea Block-moduuleihin syntyi, kun yrityksen perustaja Markus Silfverberg osallistui vuonna 2016 teollisuuden edustajana YK:n Geneven kokoukseen. Haitin maanjäristyksen jälkeisen kokouksen yksi osa-alue oli kriisirakentaminen: miten katastrofeissa pystyttäisiin tarjoamaan nopeasti hätämajoitusta, leikkaussaleja ja ruumishuoneita?

Markus alkoi ideoimaan ratkaisua, jossa ikään kuin yhdistyivät Lego ja Ikea. Kahden vuoden ajan Block-moduuleja suunniteltiin niin lasten Lego-palikoita, ruutupaperia kuin 3D-printteriä hyödyntäen.

Tärkeä lähtökohta oli helppous. Kriisin keskellä sairaala pitää pystyä rakentamaan ilman ammattilaisia. Kevyillä mutta kestävillä Blockseilla esimerkiksi rakennuksen suorat kulmat onnistuvat kerrasta. Indonesian Lombokiin rakennettiin Blockseista koulu kuudessa päivässä.

Idea lähti kriisitarpeesta, mutta pian Silfverbergit ymmärsivät, että moduuleilla voi rakentaa lähes mitä vain. Pääkohdennus on kehittyvissä maissa.

– Esimerkiksi Afrikassa talovaje on 50 miljoonaa, ja tarve kasvaa noin kahdella miljoonalla yksiköllä joka vuosi, Sanna Silfverberg havainnollistaa tarvetta.

Taloja paikallisista kierrätysmateriaaleista

Block-moduuleissa käytetään paikallisia raaka-aineita, muun muassa kierrätysmuovia, metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvää puukuitua, lumpuista saatavaa tekstiilikuitua, kookospähkinää, bambua ja riisikortetta. Tarkoituksena on käyttää kussakin markkinassa aina ylijäämäistä kuitua, joka normaalisti hävitettäisiin esimerkiksi polttamalla. Esimerkiksi riisinjyvien keräämisen jälkeen poltettavan riisikortteen on nykyisellään arvioitu tuottavan 2 % maailman hiilidioksidipäästöistä, mikä vastaa matkustajalentoliikenteen vuosipäästöjä.

Valmiita Blockseja ei lähetetä Suomesta, vaan ne valmistetaan samat kestävät arvot jakavissa paikallisomisteisissa lisenssitehtaissa paikallisella työvoimalla. Kesällä 2022 lisenssikumppaneita oli Ghanassa ja Egyptissä, syksyllä uusi kumppani aloittaa tuotannon Indonesian Jakartassa ja myöhemmin Lombokissa.

Viestini yrittäjältä päättäjille

– Me yrityksenä ajattelemme olevamme rohkeita ja ennakkoluulottomia. Toivoisimme samaa avoimuutta ja tukea yritysten innovatiivisuudelle myös päättäjiltä. Esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa yrityksiä osataan neuvoa paremmin: luvut ovat ihan eri luokkaa, kun katsotaan miten paljon siellä hyödynnetään yritysten tukipalveluita ja haetaan avustuksia, Sanna Silfverberg korostaa.

 

Liikevaihto 2021: 1,1 M€, liikevaihtoennuste 2022 n. 5 M€.

Henkilöstömäärä: 7

Kiva luku: Block-moduulien hiilijalanjälki on noin 90 % pienempi verrattuna rakentamismateriaaleihin yleensä.