Rakentaminen

Kauppakeskus Tampereen ydinkeskustaan

Sponda on pörssinoteerattu kiinteistösijoitusyhtiö, joka ostaa, kaavoittaa, kehittää ja saneeraa kiinteistöjä Suomen ja Venäjän suurimmissa kaupungeissa.

Olemme toteuttaneet muun muassa Vuosaaren sataman noin 90 000 kerrosneliöstä logistiikka- ja toimistotilaa sekä saneeranneet Alkon vanhan tehdasrakennuksen Helsingin oikeustaloksi.

Nyt edessämme on historiamme suurin haaste: Ratinan kauppakeskuksen rakennuttaminen. Kompleksi nousee Ratinan stadionin ja linja-autoaseman väliselle maa-alueelle, jonka käyttötarkoituksen uudistamista kaupunki on suunnitellut jo pitkään. Hanke on merkittävä myös laajemmalla mittapuulla; kauppakeskus on Pirkanmaan historian suurimpia ydinkeskustaan sijoittuvia investointeja.

Hanke osui haaviimme Tampereen kaupungin järjestämän suunnittelukilpailun kautta. Arviointikriteereinä olivat tontista maksettava hinta sekä suunnitelman toiminnallisuus. Tontista tarjottu hinta oli kilpailukykyinen, mutta Spondan todelliset valttikortit olivat toimivissa suunnitelmissa.

Ekologisesta ja alueen funkkisperimää kunnioittavasta arkkitehtuurista vastaavat entuudestaan tutut kumppanit, professorit Jussi Murole ja Tuomo Siitonen. Myös ympäröivän alueen, niin sanotun Vuoltsun korttelin, rakennuksia tullaan saneeraamaan uusiksi kokonaisuuksiksi. Alueen perinteikästä punatiili-ilmettä kunnioitetaan ja suojeltu rakennuskanta pysyy luonnollisesti entisellään.

Pirkanmaa on pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen nopeimmin kehittyvä kasvukeskus. Kasvava väkiluku luo tarpeen myös uusille liiketiloille. Pyrimme laajentamaan toimintaamme Pirkanmaalla entisestään – kuten varmasti tekee moni muukin kiinteistösijoitusyhtiö.

Tampereen kaupunki ansaitsee ison kiitoksen. Ydinkeskustan kehittäminen tulee lisäämään kaupungin vetovoimaa. Hanke tulee luomaan myös paljon suoria ja välillisiä työpaikkoja sekä rakennusvaiheessa että keskuksen valmistuttua. Tämä puolestaan ruokkii väestörakenteen kasvua, joka luo Pirkanmaasta hedelmällisen maaperän investoinneille myös tulevaisuudessa.

www.sponda.fi

Veli-Pekka Tanhuanpää, Sponda Oy.