Buildien bisnesidea lähti tarpeesta tuottaa rakennusalalle ketterä projektinvalvontasovellus. Matkan varrella kirkastui ydinkohderyhmä ja löytyi ensimmäinen kansainvälinen asiakas Tanskasta. Seuraavaksi otetaan haltuun pohjoismaat.
Koronalle ei olisi ollut hyvää hetkeä, mutta jos jotain hyvää, ehti Buildie juuri alkuvuodesta käydä läpi historiansa suurimman rahoituskierroksen. Buildie pääsi nimittäin Business Finlandin “Nuoret ja innovatiiviset yritykset” -rahoitusohjelmaan, joka auttaa kasvuhakuisia start up -yrityksiä kansainvälistymisessään.
– Olimme keväällä jo rekrytoimassa Tanskaan myyjää ja tulin viimeisillä lennoilla Suomeen, kun korona veti kaiken jäihin, toimitusjohtaja Taneli Ristmeri kertoo.
Strategia meni uusiksi. Uusasiakasmyynnin sijaan fokus laitettiin olemassa olevaan asiakaskantaan. Myyntitiimi kävi yhdessä purkamaan nykyasiakkaiden tarpeita ja tilanteita.
– Joukkoäly tuotti tulosta ja pääsimme lopulta samaan tulostavoitteeseen. Skeptisimmätkin urakoitsijat huomasivat nyt sovelluksen tarpeellisuuden. Kun työmaakokoukset menivät jäihin, saattoi sovelluksella etänä seurata ja hyväksyä työvaiheita.
Muista aina erikoistua
Nuori yritys on kasvanut vakuuttavasti: parhaana vuonna liikevaihto kasvoi +303 prosenttia edelliseen. Kasvu on vaatinut sinnikkyyttä ja kuuntelua. Sparraajana on ollut muun muassa Kim Väisänen.
– Kim opetti, että “aina pitää erikoistua”. Niinpä päätimme erikoistua infra-alaan. Tuomme Buildien avulla uudet pelisäännöt koko alalle.
Toinen kuunneltava olivat kaikki potentiaaliset asiakkaat. Heidän luonaan Ristmeri ajoi pitkin Suomea lukemattomia myyntikäyntejä. Oikeastaan voidaan puhua pikemminkin datankeruusta.
– Tiesimme, ettemme tiedä mitään. Joka kerta myyntikäynnin jälkeen soitin yhtiökumppanilleni Petri Saariselle ja kerroin, mitä tarpeita asiakkaalla oli ja miten sovellusta pitäisi vielä kehittää.
Ristmeren tausta on talonrakentamisessa, Saarinen on ohjelmistosuunnittelun ammattilainen. Yhtälö on osoittautunut toimivaksi.
– Kun asiakas ilmaisee, että tarvitsisi sovellukseen tietyn ominaisuuden, sanon yleensä, että vielä ei ole, mutta vuoden päästä on.
Pirkanmaalta löytyy osaajia
Seuraavaksi Buildie-mobiilisovellus aiotaan ulottaa kaukolämpökohteisiin. Pirkanmaalla pilotoidaan jo kaukolämpöhankkeissa, joissa mm. Tampereen Sähkölaitos on tilaajana.
– Olemme lisäksi tunnistaneet, että pohjoismaat ovat pitkälti identtisiä toiminnassaan, Ristmeri avaa kasvusuuntia.
Kasvu vaatii tekijöitä ja niitä on Pirkanmaalta löytynyt.
– Alkuvaiheessa meillä ei ollut mahdollisuutta rekrytoida omia ohjelmistokehittäjiä, mutta saimme Tampereelta tosi hyviä kumppaneita. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsemme tekemään myös oppilaitosyhteistyötä.
Pirkanmaalta löytyy myös muita yrittäjälle suotuisia valttikortteja.
– Täältä on lyhyt matka isompiin kaupunkeihin ja lisäksi Pirkanmaalla on loistavat mahdollisuudet hyödyntää julkista rahoitusta, sillä kilpailua ei ole yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.
Yrittäjäkollegoille Rismerellä on selkeät terveiset.
– Olkaa sinnikkäitä, kun lanseeraatte uusia innovaatioita perinteisille toimialoille. Mekin löysimme oikean markkinamme vasta yli kymmenennen yrityksen jälkeen, mikä on johtanut kovaan kasvuun.
PERUSTETTU: 2015
LIIKEVAIHTOENNUSTE: 1,4 milj. € (2020)
HENKILÖSTÖMÄÄRÄ: 16
KASVUENNUSTE: +80% vuotuinen kasvu
KIVA LUKU: Asiakkuuksien jatkuvuus 97 %