Teollisuus

Alumiinin moniottelija investoi isosti kolmen vuoden välein

Purso Oy

“Synkkiä pilviä on taivaalla paljon. Erityisesti nyt päätösten on oltava kauaskantoisia ja ennustettavia.” – Jussi Aro

Purso Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aro luottaa, että vuosien aikana luodut kilpailuedut ja niiden vahvistaminen kannattelevat Pursoa myös epävarmoina aikoina. Nokialainen alumiinituotteiden ja -järjestelmien valmistaja erottautuu kilpailijoistaan valmistamalla pitkälle jalostettuja ja haastavia tuotteita sekä integroitumalla syvälle asiakkaan prosesseihin. Kun kilpailukyvyn, tuottavuuden ja laadun tarkastelua tehdään jatkuvasti, säilyy tukeva pohja maailman muutoksissa.

Jatkuvuutta rohkeilla investoinneilla

Purson tarina alkoi vuonna 1959, kun Esko Ollila perusti alumiiniprofiileiden anodisointiin keskittyvän yrityksen Nokian Siuroon. 15 vuoden toimimisen jälkeen tultiin suureen tienristeykseen, kun suurin asiakas siirtyi anodisoimaan alumiininsa itse. Suomen pienessä markkinassa ainut vaihtoehto oli aloittaa omien alumiiniprofiilien tuottaminen. Alalla ideaa pidettiin toteuttamiskelvottomana ja yrityskokoon nähden aivan liian suurellisena investointina.

Ratkaisun voimin Purso kuitenkin puski läpi ja on tehnyt suuria investointeja lähes kolmen vuoden välein. Vuonna 2019 Purso osti hollantilaisen Nedal Aluminiumin, jolloin Purso Groupista tuli aidosti kansainvälinen toimija myös tuotannollisesti. Pohjoismaissa ja erityisesti kotimaan markkinoilla vahva Purso tekee nyt vientiponnisteluja ottaakseen isompaa jalansijaa Keski-Euroopasta.

Alumiiniteollisuuden trendit

Kestävä kehitys nousee vahvasti monella teollisuudenalalla, niin myös Pursolla. Vähäpäästöisyys ja uusiutuvien energiamuotojen nousu, kuten autoilun sähköistyminen sekä aurinkovoiman lisääntyminen, luovat myös alumiiniteollisuudelle uusia tarpeita.

Toinen Aron esiin nostama kehityssuunta on kaupungistuminen, joka vaikuttaa rakennusalaan ja sitä kautta alumiinitoimintaan. Kolmas laajasti vaikuttava trendi on digitalisoituminen, joka näkyy Pursolla niin omien tuotantoprosessien virtaviivaistamisessa kuin asiakkaille tarjottavissa palveluissa.

Pirkanmaalla toimimisessa on enemmän plussia

Kysymykseen “Miksi Pirkanmaa on hyvä paikka toimia ja kasvaa?” Aro pysähtyy miettimään:

– Niin, onko tämä hyvä paikka toimia? On hienoa, että tällä hetkellä Pirkanmaa on buumissa oleva muuttovoittoinen alue, mutta se aiheuttaa kallistuneita asuntoja ja työvoimapula on käsin kosketeltava. Mutta onhan tämä keskeinen paikka Suomessa ja kulkuyhteydet ovat hyvät, kun lentoyhteydetkin ovat jälleen parantuneet. Yliopistokaupunki myös vetää alan opiskelijoita. Vireänä ja elinvoimaisena alueena plussia on siis enemmän kuin miinuksia.

Kauaskantoisia päätöksiä

Aron mukaan yritystoiminnan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että päättäjien päätökset ovat kauaskantoisia ja ennustettavia.

– Synkkiä pilviä on taivaalla paljon. Ne liittyvät vahvasti talouden epävarmuuteen, kustannusten rajuun kasvuun ja sen aiheuttamaan kulutuksen vähenemiseen. Lisäksi energiakriisi tuo mukanaan omat epävarmuutensa. Nyt jos koskaan tarpeita ja päätöksiä on katsottava riittävän pitkällä aikavälillä, Aro summaa.

Viestini yrittäjältä päättäjille

– Pidetään Suomen teollisuuden kilpailukyvystä huolta. Keski-Euroopan markkinoista katsoen olemme yhä saarella. Myös työvoiman liikkuvuutta ja ulkomaisen työvoiman saatavuutta pitäisi helpottaa, Aro summaa.

 

Liikevaihto 2021: 185 M€

Henkilöstömäärä: 550

Kiva luku: Purson viime vuoden kasvu oli n. 30 %.