Teollisuus

DS Smith satsaa opiskelijoihin

Perinteikkäällä tekijällä pyyhkii hyvin

Tampereella toimiva, aaltopahvituotteita valmistava DS Smith työllistää suoraan noin 250 henkilöä; työpaikoista valtaosa on Pirkanmaalla. Yrityshistoria Tammerkosken kupeessa syntyneelle aaltopahvin valmistukselle palautuu eri nimien alla aina vuoteen 1911 asti. Vuosien vieriessä yritys on tarjonnut lukuisille pirkanmaalaisille sukupolville työtä, pysyvyyttä sekä investointeja.

DS Smithin Suomen toimintojen toimitusjohtajan Karri Koskelan mukaan DS Smithin liikevaihto ja volyymi eivät ole Suomessa alan suurimpia, mutta toiminnan kannattavuudesta puhuttaessa tilanne onkin toinen: DS Smith on Suomen aaltopahvivalmistajista eniten voittoa tekevä yritys.

Panostus koulutukseen tulee tuplana takaisin

DS Smithin Suomen toimintojen toimitusjohtaja Karri Koskela
”On kaikkien yhteinen etu, että nuoret hakevat alalle, jolla on hyvät mahdollisuudet työllistyä”, toteaa DS Smithin Suomen toimintojen toimitusjohtaja Karri Koskela.

Hyvin merkittävän jäljen pirkanmaalaiseen teollisuusosaamiseen on piirtänyt myös DS Smithin ja paikallisten koulujen tiivis, pitkään jatkunut yhteistyö. Koskelan mielestä yhteistyö oppilaitosten ja teollisuuden toimijoiden välillä on hedelmällistä sekä kouluille, opiskelijoille että tulevaisuuden työnantajille. DS Smith käy puhumassa tarpeistaan ja tarjoamistaan mahdollisuuksista peruskoulutasolta ammattikorkeakouluihin asti.

- Esimerkiksi tällä hetkellä teemme yhdessä Tredun kanssa Pakkausteollisuuden taituri -ohjelmaa, jossa osallistumme alan opiskelijoiden kouluttamiseen. Tarkoituksena on luoda koulutusohjelmia, jotka vastaavat suoraan alan tarpeisiin. Tämäntyyppiset yhteistyökuviot ovat hyvä osoitus Pirkanmaan koulujen hyvästä pelisilmästä. On kaikkien yhteinen etu että nuoret hakevat alalle, jolla on hyvät mahdollisuudet työllistyä.

Alan koulut ja teollinen historia luovat ammattitaitoa, jonka korvaaminen olisi kaukana yksinkertaisesta. Ymmärrettävästi paikallisuus onkin DS Smithille keskeinen arvo, ja Pirkanmaasta puhuttaessa kuuluu äänessä lämmin sävy.

- Koulujen lisäksi kaupunkisuunnittelu toimii teollisuuden näkökulmasta hyvin. Kun teollisuus kulkee kaupunkiasumisen kanssa käsi kädessä, on tärkeää että esimerkiksi turvallisuusasiat ovat kunnossa. Meidänkin Lielahden tehtaamme lähistöllä on peruskoulu; on hienoa, että aluesuunnittelu mahdollistaa turvallisen logistiikan. Tämä on asia, johon toivomme toki kiinnitettävän jatkossakin huomiota.

Alalla valoisa tulevaisuus

Kysyttäessä sekä DS Smithin että koko alan tulevaisuudennäkymistä, Koskela vakuuttaa, ettei alaa opiskelevilla tai harkitsevilla ole syytä huoleen työtilanteen puolesta.

- Alalla näyttää hyvältä! Kuitumateriaalista tehdyt, helposti kierrätettävät tuotteet tukevat ekologisesti kestävää kehitystä. Myös internet on avannut – ja tulee avaamaan – paljon uusia ovia alan kehitykselle.