Teollisuus

Juuret syvällä Pirkanmaan kasvualustassa

Aluevaltauksia jo sadan vuoden ajalta

Metso Oyj on Pirkanmaan suurin teollinen työnantaja. Metson toiminnan juuret kantavat yli sadan vuoden päähän alueen historiaan; pitkä ja menestyksekäs tie lähti Lokomon Hatanpäälle rakentamasta konepajasta ja teräsvalimosta vuonna 1915, missä yritys toimii edelleen. Nykyään tuotantoa alkaa tosin olla maailman joka kolkassa. Erityisaloillaan, laite- ja huoltopalvelujen tarjoajana murskeiden tuotantoon ja kaivosteollisuudelle, Metso on maailman suurin toimija.

Pitkän historiansa aikana Metso on tehnyt useita aluevaltauksia – sekä maantieteellisesti että toimialallisesti. Metso Mineralsin Tampereen paikallisjohtaja Pirjo Virtanen kertoo, ettei tiiviisti kilpaillulla teollisuuden kentällä ole tilaa yhden tempun poneille.

- Muuttuvassa maailmassa on uusiuduttava. On kuunneltava asiakkaan ääntä – tuotettava palveluja ja tuotteita, jotka tuovat aitoa lisäarvoa asiakkaalle. Meidänkin toimintamme alkoi aikanaan veturituotannosta, mitä emme ole tehneet enää aikoihin. Perinteet ovat tuoneet mukanaan muuntautumiskykyä ja vahvaa insinööriosaamista.

Pirkanmaalta löytyy vetovoimaa

Metso Mineralsin Tampereen paikallisjohtaja Pirjo Virtanen
”Alan oppilaitokset ja teollisuuskeskittymät tarjoavat insinööriosaamista sekä todella hyvän alihankintaverkoston”, kertoo Metso Mineralsin Tampereen paikallisjohtaja Pirjo Virtanen.

Virtanen kertoo, että Tampere on ollut erinomainen toimialue kasvun kannalta.

- Alan oppilaitokset ja teollisuuskeskittymät tarjoavat insinööriosaamista sekä todella hyvän alihankintaverkoston. Olemme hyötyneet myös Pirkanmaan muiden tekijöiden asiantuntijuudesta – heidän kanssaan on ollut hyvä kasvaa. Tampere on myös haluttu paikka asua, mikä taas auttaa sekä työntekijöiden rekrytoimisessa että pitämisessä.

Virtasen mukaan Metsossa ihminen on keskiössä. Työntekijöiden pitäminen tyytyväisenä lukeutuukin yrityksen tärkeimpiin tavoitteisiin.

- Kaikki osapuolet voittavat, kun yritys saa pidettyä kiinni kokeneista tekijöistään. Työhyvinvointi on meille hyvin tärkeää. Monesti huomaa, että meillä pysytään läpi uran ikään kuin huomaamatta eläkkeeseen asti. Tämän ylläpitämiseksi tehdään kuitenkin jatkuvasti töitä.

Nykyään Metson liikevaihdosta noin 95 % on vientiä. Vaikka Pirkanmaa onkin ollut Metsolle loistava kasvualusta, liittyy Virtasen ainoa poikkipuolinen sana kansainväliseen liiketoimintaan.

- Jos jotakin parannettavaa pitää nostaa, niin lentoyhteydet Pirkkalasta ovat heikot – eikä suunta näytä olevan ylöspäin. Aktiiviset lentoyhteydet lisäisivät Pirkanmaan taloudellista vetovoimaa.