Teollisuus

Kasvavan kiertotalouden edelläkävijä

Ecolan on sataprosenttisesti kiertotaloudessa liiketoimintaansa tekevä yritys, jonka päätuotteina ovat luomulannoitteet, metsälannoitteet sekä maanrakentamisen uusiomateriaalit.

Kaikki tuotteet jalostetaan kierrätetyistä raaka-aineista, lähinnä eri teollisuudenalojen sivuvirroista.

Ecolan Infran liiketoimintapäällikkö Jenni Nurmi kertoo yrityksen olevan nyt mielenkiintoisessa tilanteessa:

-Kiertotalous kasvaa ja kehittyy vauhdikkaasti ja tämä uusi markkina hakee vielä muotoaan. Alalle tulee jatkuvasti uusia toimijoita lisää ja yhdessä heidän kanssaan me olemme luomassa uusia toimintamalleja sekä käytäntöjä. Meidänkin yrityksemme on kovassa kasvussa ja lähivuosien tavoitteena on liikevaihdon tuplaaminen.

Uuden ja kasvavan toimialan ongelmana on koulutetun työvoiman puute. Koulutusjärjestelmä ei yksinkertaisesti ole vielä ehtinyt vastata alan yritysten vielä muotoutumassa oleviin tarpeisiin. Jenni Nurmi ymmärtää hyvin tämän viiveen ja kertoo heidän kouluttavan itse uudet työntekijänsä, mutta toivoo kiertotalouden alalle sopivien koulutuspolkujen syntyvän mahdollisimman nopeasti.

Pirkanmaan vetovoimaa yritysten silmissä Nurmi ei ihmettele lainkaan:

-Koko maakunta saa mahtavaa vetoapua Tampereen kasvusta ja mm. Business Tampereen sekä muiden toimijoiden ansiokas työ elinkeinoelämän kehittämiseksi on auttanut meitäkin todella paljon.

Lainsäädäntö kaipaa säätöä

Ecolan hyödyntää perinteisten teollisuudenalojen, kuten energia- ja rakennusteollisuuden sivuvirtoja työstämällä niistä lannoitteiden lisäksi uusiomateriaaleja esimerkiksi maanrakentamiseen. Ongelmana tuotteiden myynnissä ja markkinoinnissa on se, että niiden juridinen status on useissa tapauksissa edelleen verrattavissa jätteeseen, vaikka tuotteella itse asiassa parannetaan ympäristöä. Jenni Nurmi toivoo lainsäädäntötyön etenevän nopeasti, jotta jäteraaka-aineille saataisiin selkeä polku tuotteiksi.

-Valtava määrä teollisuuden sivuvirtoja jää edelleenkin vielä hyödyntämättä, joten työsarkaa alallamme riittää. Materiaalijalostajien on päästävä entistä parempaan yhteistyöhön tehtaiden ja laitosten kanssa, jotta niiden sivutuotteet saataisiin paremmin hyödynnettyä ja samalla pienennettyä hiilijalanjälkeämme, toteaa Ecolan Oy:n Jenni Nurmi.

Jenni Nurmi, Ecolan Infran liiketoimintapäällikkö
Jenni Nurmi, Ecolan Infran liiketoimintapäällikkö