Lojer Oy on pohjoismaiden suurin sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja ja elinkaaripalveluiden tuottaja sekä johtava fysioterapialaitteiden ja -tarvikkeiden jälleenmyyjä. Vuonna 1919 perustetun yhtiön tuotantoyksiköt sijaitsevat Sastamalassa ja Kempeleessä. Yhtiö työllistää noin 150 henkilöä ja se on alan merkittävin kotimainen työllistäjä. Viennin osuus Lojerin koko tuotannosta on yli 60 prosenttia.
- Olemme vahvassa kasvuvauhdissa ja konsernin liikevaihto kasvoi syyskuussa päättyneellä tilikaudella uuteen ennätykseen 28 miljoonaan euroon. Myös tilauskanta oli historian korkein. Olemme pystyneet kasvamaan sekä kotimaassa että tärkeimmillä vientimarkkinoilla, joista erityisesti Venäjä on ollut vahvassa vedossa. Tänä vuonna olemme käynnistäneet viennin myös Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, kertoo Lojer Oy:n toimitusjohtaja Ville Laine.
Kasvavassa yrityksessä tarkastellaan myös elinkeinopolitiikkaa tarkalla silmällä.
- Kunnissa kyllä kuunnellaan elinkeinoelämää, mutta yrityksiä tukevat resurssit ovat hyvin rajalliset ja suunnanmuutokset ovat valitettavan hitaita. Toisaalta on tyypillistä, että yritysyhteistyö on jätetty muutamien vastuuhenkilöiden harteille, ja iso osa kuntapäättäjistä ei tapaa yrityksiä ja yrittäjiä säännöllisesti. Pidän tärkeänä, että kunnissa ymmärrettäisiin paremmin millaisia klustereita jo keskisuurten yritysten ympärille on rakentunut muista paikallisista toimijoista. Esimerkiksi teknologiateollisuuden jokaista työntekijää kohti syntyy muilla aloilla vähintään 1,5 lisätyöpaikkaa.
Koulutus kaipaa hienosäätöä
Ville Laine näkee Pirkanmaan yleisessä ilmapiirissä vahvaa tekemisen meininkiä ja myös teknologiateollisuuden vientiyrityksillä menee nyt lujaa. Kasvua jarruttavana tekijänä Laine näkee huutavan pulan ammattitaitoisista työntekijöistä. Koulutusjärjestelmän kyky vastata toimialan tarpeisiin kirvoittaa hänessä kritiikkiä.
- Valitettavan harva uusi työntekijämme tulee suoraan oppilaitoksesta. Meillä teknologiateollisuudessa on suuri huoli valmistuvien osaamistasosta, olipa kyse sitten metallityöntekijöistä tai insinööreistä. Nykyinen koulutusjärjestelmä ja teollisuuden tarpeiden huomiointi näyttävät paperilla ja juhlapuheissa vielä hyvältä, mutta opetusresurssien jatkuva karsiminen, vähentyneet opetustunnit ja virtuaaliopetuksen lisääntyminen ovat johtaneet siihen, että valmistuvilla ei ole samanlaista ammattitaitoa kuin ennen.
Laineen ruotiessa paikallisia liikenneinvestointeja tulee yrityksen kansainvälinen suuntautuminen hyvin esiin.
- Lojerin toimintaan ei suunnitteilla olevilla investoinneilla ole vaikutusta. Toki lento- ja junayhteyksien paraneminen helpottaisi liikkumista. Toinen tehtaamme sijaitsee Kempeleessä, joten olemme ilahtuneet Tampere-Oulu junayhteyden lyhentymisestä neljään tuntiin. Kaipaisin kyllä takaisin Tampere-Kööpenhamina -lentoreittiä, josta avautui nykyisiä paremmat yhteydet maailmalle.