Teollisuus

Pikkujättiläiseksi perheyrityksen hengessä

“On tärkeää, että kasvu on rakennettu monen eri tukijalan varaan.” – Anni Karppinen

Autotallifirmasta alansa globaaliksi johtajaksi kasvanut DYNASET on vahvalla kasvu-uralla. Maailman johtava hydraulikäyttöisten generaattorien, korkeapainepesurien ja kompressorien valmistaja pyrkii tuplaamaan tuotantonsa ensi vuoden aikana.

DYNASET on lähtenyt tähän vuoteen 10 prosentin kasvutahdilla. Tehdasta Ylöjärvellä laajennetaan, ja logistiikka sekä varastointi ovat kesän aikana muuttamassa sinne. Ensi vuonna alkaa uusien tuotantolinjojen rakentaminen, ja niiden myötä tavoitteena on – ei sen vähempää kuin – tuotantokapasiteetin kaksinkertaistaminen.

– Olemme pystyneet kasvun rinnalla säilyttämään pienen perheyrityksen hengen ja kulttuurin. 150 hengen firmalla on toki isommat ongelmat kuin yhden ihmisen autotalliyrityksellä, toimitusjohtaja Anni Karppinen toteaa.

Viittaus on Karppisen isään Reijoon, joka todellakin aloitti yrityksen autotallistaan. Tällä hetkellä DYNASET on globaali toimija, jonka tuotteita viedään yli 80 maahan. Suurin kasvupotentiaali löytyy Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikan ja Kiinan markkinoilta.

– On tärkeää, että kasvu on rakennettu monen eri tukijalan varaan.

Mutkainen tie toimitusjohtajaksi

Anni Karppisen ei ollut alun perin tarkoitus jatkaa viime vuonna toimitusjohtajan tehtävistä väistyneen isänsä paikalla, tai edes työskennellä koko perheyrityksessä.

– Tulin vuonna 2008 tänne työharjoitteluun, ja koska olin opiskellut Aasian-kauppaa, päädyin myynninedistämistehtäviin Kiinaan, Karppinen kertoo.

– Kun palasin sieltä, jäin kesätöihin ja etsin samalla niin sanottua oikeaa työpaikkaa muualta. Mitä enemmän työskentelin kansainvälisen myynnin ja asiakkuuksiemme parissa, sitä enemmän ajatukset muista töistä hävisivät.

Karppinen eteni myyntisihteeristä myyntipäälliköksi ja siitä viimein varatoimitusjohtajaksi vuonna 2018. Kun Reijo alkoi jättäytyä pois operatiivisesta toiminnasta, sukupolvenvaihdos alkoi tulla ajankohtaiseksi.

– Nyt on paljon erilaisia kehitystöitä käynnissä, joten tulevaisuuteen suhtaudun erittäin suurella odotuksella ja innolla.

Pitkäikäisiä koneita

Haasteet ja uudet mahdollisuudet teknologia-alalla liittyvät pitkälti samoihin teemoihin, jotka ovat tapetilla koko yhteiskunnan tasolla: vastuullisuus, ympäristöarvot ja teknologinen kehitys.

– Vastuullisuus näkyy ensisijaisesti sosiaalisena vastuuna sekä työntekijöiden tukemisena ja auttamisena. Ympäristöarvot näkyvät puolestaan siinä, että pyrimme suunnittelemaan koneista mahdollisimman pitkäikäisiä, Karppinen sanoo.

AI-ratkaisut ovat DYNASETillä jo käytössä markkinoinnissa ja sisällöntuotannossa. Seuraavat suuret mahdollisuudet yrityksen kasvun myötä ovat sen mahdollisessa hyödyntämisessä asiakaspalvelussa ja tuotekehityksessä.

– Pirkanmaata täytyy kiittää liiketoimintaympäristönä kasvun mahdollistamisesta. Positiivinen muuttoliike ja koulutukseen panostaminen takaavat, että osaavia työntekijöitä löytyy.

Yrittäjän terveiset päättäjille

“On hienoa, että yhteiskuntamme näkee yrittäjyyden hyvänä uravaihtoehtona, ja yrittäjämyönteisyys on lisääntynyt. Toivoisin, että olosuhteet Suomessa olisivat sellaiset ettei kansainvälisiä kasvuyrityksiä kannata myydä ulkomaille vaan pitää ne täällä. Tarvitsemme sekä paikallisia yrityksiä että kansainvälisiä menestystarinoita!”

 

Liikevaihto 2022: 30 miljoonaa €

Liikevaihtoennuste 2023: 32,5 miljoonaa €

Henkilöstömäärä: 125

 

Tiesitkö että?

DYNASETin ensimmäinen tuote oli hydrauligeneraattori, joka tuotti virtaa paikallisen romuttamon magneettiin.