Teollisuus

Seikkailumieli toi Tampereelle

Mokkamestarit on 1990 Tampereelle perustettu erikoiskahveja ja teetä myyvä yritys. Mokkamestarit on ehdoton edelläkävijä, sillä se on alalleen ensimmäinen erikoistunut suomalaisyritys. Toimitusjohtaja Reija Paakkisen mukaan Tampere valikoitui yrityksen kotipaikaksi osittain sattuman kautta.

- Nuorempana hain omaa paikkaani, sitten törmäsin toiseen omistajaan Mikaan ja aika nopeasti kahvin kautta meille löytyi yhteinen sävel. Tuolloin Robert Paulig alkoi viedä erikoiskahveja eteenpäin Helsingissä ja osittain siksikin haluttiin etsiä toinen paikka toiminnalle. Tampere tuntui sopivan kokoiselta paikalta, vaikka minkäänlaisia siteitä meillä ei kaupunkiin ollutkaan. Nuorten into yrittää ja seikkailumieli johdattivat Mokkamestarit juuri oikeaan paikkaan, voi todeta nyt lähes 30 vuoden jälkeen, Paakkinen kertoo.

Mokkamestareiden toimitusjohtaja Reija Paakkinen
Mokkamestareiden toimitusjohtaja Reija Paakkinen

Avoin ilmapiiri

Koko Pirkanmaan kehityssuunta uusine hankkeineen on mieluinen asia koko alan näkökulmasta.

- Seudulla on positiivinen ilmapiiri ja ihmisten mielet ovat avoinna uusille jutuille. Se näkyy meidänkin toiminnassa, kun tarjoamme hieman erikoisempia tuotteita. Ihmiset ovat kiinnostuneita tietämään ja kokeilemaan erilaisia, uusia juttuja. Kaupunki kehittyy ja ihmiset sen mukana, Paakkinen sanoo.

Logistisesti Pirkanmaa tarjoaa hyvät mahdollisuudet esimerkiksi tukkumyyntiä ajatellen. Hyvät kulkuyhteydet helpottavat kaupankäyntiä jälleenmyyjille, joita Mokkamestareilla on ympäri Suomea.

Hurjasti mahdollisuuksia

Tampereella on meneillään kahvilabuumi. Paakkisen mukaan koko alan ammattitaitoon tulisi panostaa jatkossa enemmän myös koulutuksen osalta. Erityisen tärkeää olisi saada nuoret kiinnostumaan alasta ja ennen kaikkea ymmärtämään sen tarjoamat mahdollisuudet. Helsinki on monessa asiassa vielä toistaiseksi edellä.

- Kahvi ei ole enää vain kahvia, eikä ruoka ole vain ruokaa. Ne ovat enemmän. Pelkästään kahviala tarjoaa monenlaisia urapolkuja aina kahvijalostuksesta paahtamiseen ja baristan työhön. Nykytrendiä pitää hyödyntää vielä enemmän ja innostaa nuoria hakeutumaan alan pariin. Mahdollisuuksia ja urapolkuja löytyy niin paljon kuin uskaltaa unelmoida, Paakkinen kannustaa.

Paakkisen kanta Pirkanmaasta yrittäjämaakuntana on varsin yksiselitteinen. Jatkoakaan ei tarvitse kauaa miettiä.

- Olen kotiutunut tänne ja haluan jatkaa yrittämistä täällä. Ei ole missään vaiheessa käynyt mielessäkään, että täältä pitäisi muuttaa. Kehitys täällä on hienoa, mutta vielä hienompaa on olla mukana ja osa sitä kehitystä.