Teollisuus

Teknologiayritys laittaa vihannekset kasvamaan vaikka aavikolla

Kaikki lähti tomaateista, joita Johanna Kiviojan isä oli viljellyt Honkajoella 25 vuotta. Vaivihkaa koko perhe kasvoi kiinni kasvihuoneisiin ja astui mukaan yritystoimintaan. Mutta miten siitä tultiin Pirkkalaan, vuoteen 2007 ja teknologiayritys Netlediin, joka nyt niittää kansainvälistä kiinnostusta?

- Tavoitteena oli ratkaista kasvihuoneiden valotukseen ja energiankulutukseen liittyviä haasteita. Sähkön hinta oli korkealla ja led-teknologia pitkällä, ja näimme siinä mahdollisuuksia. Kasvihuoneviljelmä ei kuitenkaan voi hakea tuotekehitysrahaa, mutta teknologiayritys voi. Niinpä Netled perustettiin alkujaan tuotekehitysyksiköksi, Johanna Kivioja taustoittaa.

Ensimmäinen innovointi olivat kasvihuoneiden led-verhot. Myöhemmin kehitettiin alumiinirakenteisia valaisimia, myös kerrosviljelyyn. Kansainvälisillä messuilla palaute oli innostunutta, mutta moni kysyi, mistä muu tarvittava teknologia kerrosviljelyyn hankittaisiin.

- Totesimme, että meidän tulee kehittää teknologiaa kokonaisuutena. Muutoin tulee yhteensopivuusongelmia. Tämä kuvaa hyvin toimintaamme: olemme kehittäneet liiketoimintaa asiakkailta tulevien signaalien pohjalta.

Kruununjalokiveksi jalostui vuonna 2018 lanseerattu VERA, “Vertical Farming Technology”, uuden ajan viljelyratkaisu, joka ratkaisee tunnistettuja haasteita. Konseptissa viljelmän valaistus, ilmastonhallinta, kasvatuslinjastot ja prosessiautomaatiot on suunniteltu kokonaisuudeksi, joka saa salaatit ja yrtit kasvamaan vaikka keskellä aavikkoa, kerroksittain kasvatuslinjastossa.

Pirkanmaalla tekijät, verkostot ja välitön ote

Miksi honkajokinen perheyritys päätti sijoittua Pirkkalaan?

- Veljeni opiskeli Tampereella ja aluksi tuotekehityksemme tilat vuokrattiin Hermian Technopolikselta. Jos Pirkanmaalla on haaste löytää tekijöitä, vielä vaikeampaa se olisi ollut maaseudulla. Täällä oli yksinkertaisesti enemmän väkeä ja verkostoja, Kivioja perustelee.

Verkostot ovatkin tärkeät: Netledillä on oma teknologiajohtaja ja insinööritiimi, mutta alihankintaa tehdään tämän tästä. Ostopalveluna on saatu lisäresursseja, alihankinnassa käytetty alueen insinööritoimistoja ja yhteistyötä tehty Tampereen oppilaitosten kanssa. Lisää tekijöitä tarvitaan, sillä kasvutahti on kova: kesällä tuli ensimmäinen jättitilaus Ruotsista, jonka myötä palkataan yhdeksän uutta tekijää. Kunhan maailma avautuu ja messut alkavat, odotettavissa on lisää kiinnostusta.

- Toimialalla on muutama kansainvälinen toimija, joilla on jonkinlainen kokonaisratkaisu, mutta enemmän on heitä, jotka tarjoavat vain osan. Meidän etumme on myös siinä, että Suomessa on kylmää, pimeää ja lyhyt kesä ja silti maailman parhaat sadot. Se tuo uskottavuutta. Tämä on Pohjolan perukoilla kehitettyä huipputeknologiaa, jota ei tarvitse maailmalla hävetä.

Pirkkalassa on demotilat sekä koelaitosviljelmä, jossa testataan erilaisia viljelymenetelmiä ja todennetaan VERA-ratkaisun hyödyt. Paikan päällä käy paljon ulkomaisia vieraita. Lisää tilaa on juuri vuokrattu samasta kiinteistöstä.

- Pirkkalassa on välitöntä ja helppo toimia. Täällä panostetaan tontteihin ja soittamalla saa aina vastaanottavan palvelun. Tukiviranomaiset ovat alusta asti olleet vahvasti apuna ja meidät otettiin mukaan myös Hiedanrannan pilottihankkeeseen, joka on poikinut kaikenlaista, Kivioja kehuu.

Lähiruoka kasvaa kohta marketeissa

Netledin suurimmat markkinat ovat Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Arabi-Emiraateissa ja Japanissa. Asiakkaina on tuotantolaitoksia kuten kasvihuoneyrityksiä, elintarvikealan yrityksiä, tukkureita ja infraan keskittyneitä rahastoja.

Entä se iso ruotsalainen tilaus? Kyseessä on 15 miljoonan euron kokonaissopimus teollisen mittakaavan VERA-kasvatusyksikön toimittamisesta ja pystyttämisestä Tukholman lähistölle. Viime kesänä yritys toimitti Göteborgiin ensimmäisen myymäläviljelmän, joka sijaitsee ICA Fokus myymälän HeVi-osastolla.

- Supermarketit on tulleet tällaisena lisäjuonteena parin vuoden sisään. En usko, että aivan pian kaikissa Suomen supermarketeissa olisi oma kasvihuone, mutta osassa kyllä. Lähiruoka ei tule tämän lähemmäs, eikä vastuullisen kuluttamisen trendi ole menossa minnekään.

Lähin VERA myymäläviljelmä löytyy jo Pirkkalan Prismasta, jossa on myymäläkalusteeseen istutettuna pienempi kasvihuoneyksikkö. Kauppaketjut miettivät elämyksellisyyttä yksiköissään ja VERA jos mikä vastaa siihen.

 

LIIKEVAIHTO (2020): 767 000 €

PERUSTETTU: 2007

LIIKEVAIHTOENNUSTE 2022: +600%

HENKILÖSTÖ: 15 (+9 HAUSSA)

KIVA LUKU: 24,8 USD Billion: sisäviljelyteknologian markkinan ennustettu koko vuonna 2026

- Totesimme, että meidän tulee kehittää teknologiaa kokonaisuutena. Muutoin tulee yhteensopivuusongelmia. Tämä kuvaa hyvin toimintaamme: olemme kehittäneet liiketoimintaa asiakkailta tulevien signaalien pohjalta.