Teollisuus

Vihreitä siltoja teollisuuden ja peltojen välille

Moni yritys sanoo olevansa ympäristöystävällinen, mutta vuonna 2015 perustettu Soilfood perustaa koko bisneksensä kestävään, uutta luovaan toimintamalliin. Teollisuuden ylijäämistä lannoitteita valmistava yritys hakee kasvua Suomen lisäksi Itämeren alueelta ja on osoittanut, että vihreät arvot voivat tuottaa kannattavan kasvun bisnestä.

Soilfood jalostaa muun muassa metsä-, biokaasu- ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista korkealaatuisia maanparannus- ja lannoitetuotteita, toimien vihreänä kiertotalouden linkkinä teollisuuden ja maaviljelijän välissä. Yrityksen perustuksissa on laajaa osaamista maanviljelystä, teollisuuden prosesseista, tutkimuksesta ja kehityksestä.

– Menestyksemme keskeinen tekijä on se, että olemme äärimmäisen hyviä molemmilla puolilla: sekä teollisuuden että maanviljelyn prosesseissa. Teollisuusjohtajalla ja maanviljelijällä ei näennäisesti ole yhteistä, mutta toimimme katalyyttina yhtälössä, jossa teollisuus haluaa tehdä teollisuutta, maanviljelijä viljellä - ja me tuomme heille yhteisen hyödyn, teollisten palveluiden johtaja Olli Lehtovaara tiivistää.

Edelläkävijän tehtävänä on muuttaa ajattelumaailmaa

Luotettavuus, osaaminen, erikoistuminen ja ainutlaatuisuus. Siinä Soilfoodin avainsanoja. Luotettavuus tuli todennettua viimeisimmässä teollisuusasiakkaiden tyytyväisyystutkimuksessa, jossa “luotettavuus kumppanina” sai asiakasarvion 4,5 / 5.

Ainutlaatuisuus on asioiden tekemistä uudella tavalla. Siten bisnes vaatii myös ajattelutapojen muuttamista, mikä ei aina ole helppoa. Jos tänä päivänä biojätteiden kierrättäminen on kotitalouksissa arkipäivää, toivoo Soilfood, että myös teollisten sivuvirtojen kierrättämisestä tulee yhtä lailla itsestään selvää. Nyt monet sivuvirroista menevät poltettavaksi, mikä on haitaksi ilmakehälle.

– “Läheltä lähelle” on ajatuksemme. Pirkanmaa on loistava esimerkki: täällä on sekä teollisuutta että maanviljelyä eli loistava mahdollisuus hyödyntää mallia. Haemme kasat tehtaiden pihasta hyötykäyttöön, mahdollisimman vähillä kuljetuskilometreillä ja jalostamme ne tuotteiksi, joilla lisätään kasvukuntoa lähipelloille.

Mutta kuinka minimoida riskit bisneksessä, joka on maanviljelypuolella sääriippuvaista?

– Pyrimme maksimoimaan myynti- ja toimitusaikamme. Eri tuotteita myydään eri vuodenaikoihin ja meillä on hyvä logistiikka ja välivarastokapasiteetti. Tilatut tuotteet voivat siten myös odottaa sopivaa toimitushetkeä.

Päämaja Helsingistä Pirkanmaalle

Soilfood toimii Pirkanmaalta käsin ympäri Suomen ja kohta entistä laajemmin Itämeren alueella. Aiemmin päämaja oli Helsingissä, mutta pari vuotta sitten päätettiin bisnes kotiuttaa Pirkanmaalle. Tutkimusosasto on yhä Helsingissä, jossa tehdään yhteistyötä muun muassa Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kanssa, mutta muutoin liiketoiminta pyörii Pirkanmaalta.

– Pirkanmaa voitti valinnassamme, sillä tämä on logistisesti meille juuri hyvä, itä-länsi-akselin puolivälissä ja muutoinkin aluetta, jossa meillä on loistava potentiaali bisneksellemme, Lehtovaara perustelee.

Pirkanmaalaiselle teollisuudelle - ja viljelijälle - Lehtovaara lähettää vakaan toiveen.

– Tehdään yhdessä kestävää maailmaa ja ollaan avarakatseisia. Avoin yhteistyö kannattaa. Jos kaikki suojaavat omaa pesää, ei synny arvoketjuja, joista hyötyvät kaikki.

LIIKEVAIHTO: 5,4 milj. € (2019)
HENKILÖSTÖMÄÄRÄ: 26
KASVUTAVOITE: Yrityksen toiminnan (liikevaihto, asiakkaat ja peltohehtaarit) 3-kertaistaminen 2019-2021.
KIVA LUKU: Toimintamme sitoi hiiltä ja tuotti päästövähennyksiä yhteensä määrän, joka vastaa 2875 suomalaisen vuotuista
hiilijalanjälkeä.

"Tehdään yhdessä kestävää maailmaa ja ollaan avarakatseisia. Avoin yhteistyö kannattaa", teollisten palveluiden johtaja Olli Lehtovaara kannustaa.