Innovaatiotilannekuva

Tampere - Innovaatioita ja smartteja palveluita

Tampereella ollaan innolla rakentamassa uuden ajan älykästä palvelukaupunkia. Älykäs kaupunki edistää yritystensä kilpailukykyä ja tukee asukkaidensa elämän sujuvuutta ja hyvää arkea.

Smart Tampere -ohjelma on Tampereen kaupungin älykkään uuden tekemisen sateenvarjo, joka koostuu kahdesta osiosta - ekosysteemiohjelmasta ja digiohjelmasta. Ekosysteemiohjelmassa, joka pohjautuu alueen vahvaan osaamispohjaan ja yhdessä tekemiseen, eri toimijat kehittävät ekosysteemejä seitsemän teeman alla. Digitalisaatio on paitsi tamperelaisen teollisuuden kilpailutekijä, kaupungin palveluissa työkalu uusien palveluiden ja uudenlaisten toimintatapojen synnyttämiseen rohkeiden kokeilujen kautta. Tavoite on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki tamperelaiset käyttäisivät ensisijaisesti digitaalisia palveluita.

Tampere on nyt tilanteessa, jossa älykkään kaupungin rakentumiselle on erinomaiset edellytykset. Uudet kehityskohteet kuten ratikka, kansi ja areena sekä Hiedanrannan kaupunginosa toimivat uusien innovaatioiden kehitysalustoina. Smart Tampere -ohjelma avaa yrityksille kokeilumahdollisuuksia ja erilaisia yhteiskehittämisen tapoja. Ohjelman kansainvälisten verkostojen kautta seudun yrityksille avautuvat globaalit smart city -markkinat.

Seudulle tuleva Suomen ensimmäinen mobiiliverkko, jossa on 5G-valmius, antaa Tampereelle kehityksen etumatkaa. Nopeampien ja luotettavampien tietoliikenneyhteyksien avulla digitaalisten palveluiden tarjoaminen helpottuu ja tehostuu.

Tampere on Euroopan Innovaatiopääkaupunki -kilpailun kymmenen finalistin joukossa, mikä on myös tunnustus sille, että asioita ollaan rakentamassa oikeaan suuntaan. Tampereen seudun vahva osaaminen ja yhdessä tekemisen meininki antavat erinomaisen pohjan tulevaisuuden elinvoimalle sekä parhaat eväät menestymiselle ja vahvemmalle kansainväliselle vetovoimalle. Tampereesta kannattaa nyt kyllä tehdä numeroa.

Tuija Telén
Yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Tampereen kaupunki

 

Innovaatiotoiminnan tilannekuva 2017