Uutiset

Yritystoiminnan jatkuvuudesta huolehtiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan (2020)

Vuosi 2020 on ollut hyvin erilainen kuin oletimme. Moni ennuste on jouduttu heittämään romukoppaan, ja nähtäväksi jää, millaisia pysyviä muutoksia globaali tartuntatauti jättää planeetallemme. Pirkanmaalla epidemian ensimmäisestä vaiheesta selvittiin varsin hyvin – mikä on pitkälti toimivan tiimipelin ansiota.

Maailman mittakaavassa sekä Suomi että Pirkanmaa ovat toistaiseksi selviytyneet vakavasta tilanteesta hyvin, ainakin jos katsotaan tartuntojen sekä tautiin menehtyneiden määrää. Valitettavasti talouspuolella isoimmat haasteet saattavat vielä olla edessäpäin. Itse tautia ei todellakaan vielä ole nujerrettu. Pirkanmaalla ei vientivetoisena maakuntana voida huokaista helpotuksesta ennen kuin kehitteillä oleva rokote on markkinoilla.

Toimistosta tuli kriisikeskus

Välillä maailma muuttuu hyvin ripeästi. Tämä huomattiin myös Pirkanmaan Yrittäjien toimistolla Kehräsaaressa maaliskuussa. Vajaassa kahdessa viikossa toimistosta muodostui päivystävä kriisikeskus. Etenkin alkuvaiheessa, jolloin epävarmuus oli suurimmillaan, oli puheluiden ja viestien tulva ennenkokematon. Yrittäjien hätä oli huutava. Oman toimeentulon turvaaminen tilanteessa, jossa asiakkaat ja sitä kautta rahat olivat loppuneet osalta jopa tyystin, aiheutti suoranaista ahdistusta. Osa yrittäjistä joutui jopa pohtimaan, mistä saa rahaa ruokaan. Ihmisen joutuessa ajattelemaan tämän kaltaisia asioita on jo ajauduttu tilanteeseen, jossa voimavarat ovat marginaaliset ja jaksaminen koetuksella.

Tarpeellinen Tukiverkko

Onnena onnettomuudessa voidaan Pirkanmaalla pitää sitä, että meillä oli ehditty jo etukäteen luoda turvaverkkoa tämän kaltaisiin tilanteisiin. Pirkanmaan Yrittäjien ja Yrityskummien toimesta luotu Yrittäjien Tukipalvelu kun on auttanut yrityksiä vaikeissa tilanteissa jo useamman vuoden, joten oli luonnollista valjastaa se käyttöön myös akuutissa kriisissä. Tukiverkon päällimmäisin vahvuus on monipuolisuus. Pulaan ajautuneen yrittäjän tukena on liuta asiantuntijoita aina papeista veroasiantuntijoihin ja mielenterveysalan ammattilaisista asianajajiin. Tästä kokemuksesta oli verraton apu. Yrittäjien ahdinkoon löytyi onneksi ymmärrystä myös valtiovallalta, joka sai aikaan useampiakin tukimuotoja verraten nopealla aikataululla. Ne tulivat monen yrittäjän kohdalla tarpeeseen. Nopeilla toimenpiteillä pelastettiin monia yrityksiä ja työpaikkoja.

Pirkanmaan Yrittäjien puolesta haluan kiittää pirkanmaalaisia kumppaniorganisaatioitamme hyvästä yhteistyöstä. Vaikeassa paikassa tiimipeli osoitti toimivuutensa. Viikoittaiset tilannekatsaukset Ely-keskuksen johdolla loivat hyvän pohjan viedä suoraa palautetta tilanteesta ja kehittämiskohdista eteenpäin. Tiimimme toimi loistavasti, ja se loi myös hyvän pohjan jatkolle.

Tulevaisuutta tekemään

Epidemian tulevien aaltojen voimakkuus ja määrä ovat vielä hämärän peitossa, mutta tietotaito ja valmiudet ovat paremmat kuin aiemmin. Esimerkiksi testikapasiteetti ja etätyövalmiudet ovat aivan eri tasolla kuin keväällä. Katse pitääkin suunnata nyt tulevaisuuteen ja ryhtyä tekoihin. Esimerkiksi elvyttävät investoinnit luovat pohjaa kysynnälle, ja erityisesti julkisten hankintojen käyttö elinkeinopolitiikan välineenä loisi nyt pohjaa pk-sektorin uudelle nousulle. Kasvupotentiaalia löytyisi myös yrittäjien liiketoimintaosaamisen vahvistamisen kautta, varsinkin kun nyt moni yritys pääsi mukaan kehittämishankkeisiin. Aloittelevien yritysten vahva tukeminen on keskeisessä asemassa, ja yksinyrittäjissä piilee valtava työllistämispotentiaali.

Hyvinvointi syntyy yrityksissä

Tulevaisuutta rakennettaessa tärkeää on muistaa se, että yritysten elinvoimaisuudesta ja kilpailukyvystä pidetään huolta. Sen verran jyrkkään alamäkeen korona on Suomenkin taloustilannetta ohjannut, että elinvoimaista yrityskenttää tarvitaan nyt kipeämmin kuin koskaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi asian nasevasti syyskuussa Yrittäjän päivänä kirjoittamassaan Twitter-viestissä: ”Kulunut vuosi on vaatinut yrittäjiltä paljon. Työnne luo Suomeen hyvinvointia. Kiitos yrittäjä!” Siihen on helppo yhtyä, sillä Suomi voi jatkossakin tasan yhtä hyvin kuin sen yritykset.