Innovaatiotilannekuva

Korkeakoulut 2015: Osaajat kansainvälistyvät - rahoituksessa vaaran merkkejä

Korkeakoulut ovat merkittäviä kansainvälisen osaamispääoman houkuttelijoita Pirkanmaalla. Sekä ulkomaisten korkeakoulututkinto-opiskelijoiden että tutkimushenkilökunnan määrät ovat lisääntyneet tasaisesti. Korkeakouluilla tarkoitetaan tässä yhteydessä Tampereen yliopistoa, Tampereen teknillistä yliopistoa, Tampereen ammattikorkeakoulua sekä opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden osalta myös HAMK:n pirkanmaalaisia toimintoja.

Korkeakouluissa syntyneiden yritysten määrä ja vastavalmistuneiden yrittäjyys ovat vähentyneet viime vuosina. Tilanne indikoi, että korkeakoulusektorilla ei olla pystytty riittävän voimallisesti ja pitkäjänteisesti tukemaan yritysten tai yritteliäisyyden syntymistä. Monipuolisten innovaatio- ja yrittäjyysvalmiuksien lisääminen on kuitenkin ollut vahvasti esillä Tampereen korkeakoulujen yhteisessä Tampere3-prosessissa ja sen kehittämisvisioissa. Niiden toteuttamisessa ei ole aikaa viivyttelyyn.

Alueen korkeakoulujen saama Tekes-rahoitus kasvoi selvästi vuonna 2014, palautuen toissa vuonna saavutetulle korkealle tasolle. Eniten Tekes-rahoitusta myönnettiin TTY:lle. EU- ja vastaava kansainvälinen rahoitus jokseenkin säilytti tasonsa edellisvuoteen verrattuna. Sen sijaan yksityinen rahoitus, sekä kotimaasta että maan ulkopuolelta tullut, vähentyi.

Yliopistojen budjettirahoituksen ulkopuolinen tutkimusrahoitus kaiken kaikkiaan hieman vähentyi viime vuonna sekä Tampereen yliopistossa että TTY:llä. Yliopistojen ulkopuoliseen tutkimusrahoitukseen sisältyvät rahoituslähteet ovat Suomen akatemia, Tekes, kotimaiset yritykset, kotimaiset yksityiset rahastot ja säätiöt, kunnat ja kuntainliitot, ministeriöt, muu julkinen rahoitus ja EAKR-rahoitus.

Tulevana vuotena rahoitukseen sisältyy erittäin merkittäviä uhkia kun sekä korkeakoulujen julkista perusrahoitusta että teollisuuden kautta korkeakouluihin kanavoituvaa t&k-rahoitusta ollaan yleisesti leikkaamassa. Edessä voi olla rahoituksen väheneminen jopa kymmenillä miljoonilla euroilla, jos uutta korvaavaa ulkoista rahoitusta ei löydetä ja jos OKM:n kanssa käytävissä tulosneuvotteluissa ei löydetä rahoitusasemaa parantavaa polkua.

Korkeakoulut. Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva 2015.

 

Tampere3 on Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishanke. Tavoitteena on synnyttää duaalimallin ylittävä uudenlainen yliopisto, joka palvelee elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa sekä lisää koulutus- ja tutkimusalojen monitieteistä yhteistyötä. Yhtenä konkreettisena askeleena on jo toteutumassa opiskelijoiden vapaa sivuaineioikeus korkeakoulujen välillä vuoden 2016 alusta. Tampere3 kattaa kaikkiaan noin 35 000 opiskelijaa ja 4 600 työntekijää. 

Korkeakoulujen hallitukset sitoutuivat jatkamaan kehitystyötä kevään 2015 lopulla. Tampere3 toimii yhtenä esimerkkinä myös muille Suomen korkeakouluille, jotka parhaillaan rakentavat yhteistyötä ja etsivät erilaisia alueellisia ratkaisuja  (http://www.unifi.fi/uutiset/tampere-3-hanke/) .

 

Tampereen kampusalueet uudistuvat ja investoivat voimakkaasti tulevaan. Syyskuussa 2015 avautunut Kampusareena TTY:n kupeessa on uudenlainen kampustila, johon on haettu parhaita liike-elämän, tutkimuksen ja oppimisen yhdistäviä konsepteja maailmalta. Tilat, tukipalvelut, laboratoriot ja innovaatioalustatoiminnot kiihdyttävät uutta yhteistyötä.

Tohlopissa sijaitseva Mediapolis on suomalainen tarinankerronnan ja digitaaliteollisuuden keskus ja verkosto. Vuonna 2014 avautuneella kampuksella toimii tänään jo yli 30 yritystä ja organisaatiota - mm. tuotantoyhtiöitä, Yle ja media-alan koulutusta tarjoavat TAMK ja Tredu.

Tampereen yliopistosairaalan ympärille rakentunut Kaupin kampus on kasvava bioalan, terveysteknologian ja lääketieteen maailmanluokan osaamiskeskittymä.